«Φέρτε πίσω τα κλεμμένα!»


Εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία αναμένεται να ρίξουν την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση τα επόμενα τρία χρόνια. Πρωτοφανής αριθμός διαδηλωτών κάλυψε ολόκληρη την έκταση γύρω από την οδό Πατησίων, από το Πεδίον του Αρεως ως την Ομόνοια, φτάνοντας μέσω της οδού Σταδίου ως και το Σύνταγμα. «Κατεβαίνουμε στις πορείες από τη μεταπολίτευση. Πρώτη φορά τόσος κόσμος εδώ και τριάντα χρόνια!Δεν αντέχουν άλλο οι Ελληνες» λέει οργισμένος ένας τραπεζικός υπάλληλος.

Η ώρα είναι 12.30

μ.μ. και οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ανυπομονούν να ξεκινήσει η πορεία. «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» είναι το σύνθημα που ενώνει φοιτητές και συνταξιούχους, ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους, άνδρες και γυναίκες. Πανό, σημαίες και πλακάτ στα χέρια, συνθήματα και μουσικές από τα μεγάφωνα. Το κλίμα είναι πανηγυρικό, σχεδόν επαναστατικό. Δημοσιογράφοι κινούνται ανάμεσα στους διαδηλωτές παίρνοντας δηλώσεις και τραβώντας φωτογραφίες. Μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζουν ρυθμικά «Κλέφτες, κλέφτες» και γιουχαΐζουν την κυβέρνηση. Ωστόσο το Κοινοβούλιο παραμένει «προστατευμένο» από ........
.διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες μπλοκάρουν τις σκάλες και όλες τις πιθανές εισόδους προς το κτίριο. Οι διαδηλωτές πλησιάζουν τους άνδρες των ΜΑΤ, τους φωνάζουν συνθήματα και τους πετούν αντικείμενα. Εκείνοι παραμένουν ακίνητοι, ενώ φωτογράφοι και εικονολήπτες απαθανατίζουν τις στιγμές.

Ειρηνικό κλίμα

Το ειρηνικό κλίμα και η ύπαρξη ανθρώπων κάθε ηλικίας δεν επιτρέπει σε κανέναν να φανταστεί τη φρίκη που μέλλει να ακολουθήσει. «Ορίστε, κρατήστε μια μάσκα. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα» λέει μια υπάλληλος φαρμακευτικής εταιρείας σε νορβηγό δημοσιογράφο που της παίρνει συνέντευξη. «Θα την κρατήσω για ενθύμιο» λέει αυτός και γελάει παρακολουθώντας γύρω του μεσήλικους άνδρες να έχουν εμπλακεί σε παθιασμένη πολιτική συζήτηση και γονείς να βρέχουν το κεφάλι των παιδιών τους με νερό για να τα προστατεύσουν από τον καυτό ήλιο. Στο δικό του μυαλό το να «γίνουν άσχημα τα πράγματα» υπό αυτές τις ειρηνικές συνθήκες φαίνεται σχεδόν αστείο.

Μια ομάδα φοιτητών έχει έρθει εξοπλισμένη όχι με καδρόνια αλλά... με τύμπανα. Καθισμένοι στο οδόστρωμα τραγουδούν «Ρower to the people» («Εξουσία στον λαό»). Λίγο πιο πέρα ο «πολύχρωμος» χαρακτήρας της διαδήλωσης ενισχύεται και από την παρουσία ενός μπλοκ έγχρωμων μεταναστών, οι οποίοι κρατούν πλακάτ που αναγράφουν δύο μεγάλα «Οχι»: «Οχι στον ρατσισμό- Οχι στα νέα μέτρα». Δίπλα τους το μπλοκ των εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών φωνάζει ρυθμικά «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα» κρατώντας πανό που αναγράφει «Είναι αδίστακτοιΕίμαστε αποφασισμένοι».

«Ποιο μέλλον;»

«Πώς βλέπετε το μέλλον σας στην Ελλάδα;» ρωτάει αυστριακός δημοσιογράφος μια ιδιωτική υπάλληλο σε εταιρεία πληροφορικής. «Ποιο μέλλον;» απαντάει εκείνη. «Το δικό σας μέλλον στην Ελλάδα» επαναλαμβάνει ο Αυστριακός, νομίζοντας ότι η γυναίκα δεν κατάλαβε τη βαριά αγγλική προφορά του. «Ποιο μέλλον;» ξαναρωτάει η γυναίκα, ακριβώς επειδή έχει καταλάβει πολύ καλά την ερώτηση.

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια καταστροφική εξέγερση,χειρότερη ακόμη και από τα Δεκεμβριανά. Η Ελλάδα είναι ένα καζάνι που βράζει, μια αφορμή χρειάζεται και όλα θα τιναχθούν στον αέρα» αναφέρει σχεδόν προφητικά ένας υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων. «Χάνονται κεκτημένα δικαιώματα ολόκληρων δεκαετιών» λέει μια εργαζόμενη του Δήμου Εκάλης, «γιατί να πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι;Ας τα πάρουν από αυτούς που τα έκλεψαν!» προσθέτει. «Πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Ο κόσμος πιέζεται, χάνουμε τα εισοδήματά μας,δεν βλέπουμε διέξοδο» φωνάζει μια οργισμένη εκπαιδευτικός από το μπλοκ των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λίγο πιο πέρα ένας διαδηλωτής περιφέρεται ανάμεσα στον κόσμο παρέα με τον σκύλο του, ο οποίος κρατάει ανάμεσα στα δόντια του ένα χερούλι συνδεδεμένο με πανό που γελοιοποιεί τους υπουργούς της κυβέρνησης. Οι γύρω του γελούν και τον χειροκροτούν.

«Υπάρχουν λύσεις που η κυβέρνηση ούτε καν δέχθηκε να τις αναλογιστεί. Γιατί δεν αυξάνουν τη φορολογία των τραπεζών;Γιατί δεν φορολογούν την Εκκλησία και τα πλούτη που συσσωρεύει; Οι πρώτοι που καλούνται πάντα να πληρώσουν είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Ποτέ αυτοί που πλούτισαν στις πλάτες μας» σχολιάζει ένας υπάλληλος εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία
Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ- έκανε 48ωρη απεργία- προσέγγισε στους περισσότερους κλάδους το 90%. Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «σε πολλούς κλάδους και χώρους του ιδιωτικού τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων έφτασε στο 100%».

Σήμερα συνεδριάζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και νέα πανελλαδική απεργία, καθώς αναμένεται να κατατεθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σημειώνεται ότι σήμερα στις 6.00 το απόγευμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή. Την ίδια ώρα στην πλατεία Ομονοίας κάνει συγκέντρωση το ΠΑΜΕ, που αναμένεται να προχωρήσει και σε νέα κινητοποίηση.