Η χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Αν είναι κάτι που μ’ εκπλήσσει σ’ αυτή την ιστορία των spreads και στην εμμονή τους να μην υποχωρούν στις επανειλημμένες εξαγγελίες μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης αυτό δεν είναι το γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν μας πιστεύουν ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε. Εκείνο που με εκπλήσσει είναι ότι έχουμε την απαίτηση -ή έστω την προσδοκία- να μας πιστεύουν τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύουμε τα όσα οι ηγεσίες μας κάθε τόσο υπόσχονται ή εξαγγέλλουν.

Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Από τις προεκλογικές υποσχέσεις που αποδεικνύονται μετεκλογικές απογοητεύσεις να ξεκινήσουμε ή από τις ρητές εξαγγελίες που δεν επιχειρείται καν να υλοποιηθούν; Οχι άδικα, ο μέσος Ελληνας έχει διαμορφώσει ότι δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται την πολιτική του ηγεσία, επειδή .........επανειλημμένως -ή μάλλον κατά κανόνα- έχει αποδειχθεί αναξιόπιστη. Γι’ αυτό και μάλλον δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι την ίδια άποψη δείχνουν να έχουν και οι ξένοι.

Κατά τη γνώμη μου το λάθος μας όλο αυτό το διάστημα είναι ότι ασχοληθήκαμε υπερβολικά με τα spreads, τα οποία θα έπρεπε να ξέρουμε ότι δεν ήμασταν σε θέση να επηρεάσουμε αποφασιστικά. Αντίθετα, θα έπρεπε να είχαμε ρίξει όλο το βάρος των προσπαθειών μας στην αμεσότερη και αποτελεσματικότερη προώθηση μέτρων εξυγίανσης, τα οποία θα έδιναν, πέραν πάσης αμφισβήτησης, το στίγμα των διαθέσεων και της αποφασιστικότητάς μας.

Για παράδειγμα, δεν θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να είχαν ήδη ολοκληρωθεί κάποιες από τις προγραμματισμένες παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση των περιττών υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου ή η διάλυση των εκατοντάδων άχρηστων επιτροπών. Ή και όποια άλλα μέτρα άμεσης εφαρμογής θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αξιοπιστία μας.

Μέχρι τώρα, όμως, τίποτα τέτοιο δεν έχει επιχειρηθεί και άρα τα αποδεικτικά στοιχεία της αξιοπιστίας, την οποία οφείλουμε στις διεθνείς αγορές αλλά και σε κάθε άλλον εμπλεκόμενο, εξακολουθούν ν’ αποτελούν ένα ζητούμενο, που παραμένει μια «μαύρη τρύπα» της μέχρι τώρα κυβερνητικής απόδοσης.

Γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα μέχρι ν’ αποδείξουμε ότι όσα λέμε τα εννοούμε. Μόνο τότε θ’ αλλάξει το κλίμα.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος