Ετοιμάστε τον μηχανισμό, ερχόμαστε!



Γράφει ο Καφενόβιος

Η νέα λυσσαλέα επίθεση των αγορών, επισπεύδει την προσφυγή στον μηχανισμό «στήριξης» ΕΕ – ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε αίτημα να ετοιμαστεί στις λεπτομέρειες του ο μηχανισμός «διάσωσης» από την Ε.Ε. την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προκειμένου να μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά η Ελλάδα εφόσον το ζητήσει. Ουσιαστικά πρόκειται για τον προάγγελο ενός αιτήματος οικονομικής βοήθεια.

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «πολυετές» πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τα μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον προάγγελο ενός αιτήματος οικονομικής βοήθειας.

Παράλληλα ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, ζητά να .........
επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα τα μέτρα περικοπής των δαπανών, που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για το δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση προετοιμάζεται να υποδεχθεί το ΔΝΤ εξαγγέλλοντας νέα σκληρά μέτρα.

Κυβερνητικοί και άλλοι παράγοντες εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό έρχονται πιό κοντά στο 2010 καθώς το επίμαχο θέμα ανοίγει "υπό την πίεση των spread", αλλά και την ανάγκη άμεσης αύξησης των εσόδων των ταμείων, όπως υποδεικνύουν οι επιτηρητές και το κλιμάκιο του ΔΝΤ που είναι εγκατεστημένο την τελευταία εβδομάδα κάνοντας συνεχείς ελέγχους.
Για τους ξένους οίκους, για τις αγορές, αλλά και για τους περισσοτέρους των εταίρων μας η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί για να τιθασευτεί.
Οι κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις -σημειώνει ο Α. Καρακούσης στο «Βήμα»- θέλουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα για να νιώσουν ασφαλείς και βέβαιες ότι τα δημόσια οικονομικά θα ελεγχθούν και θα καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του χρέους. Θέλουν σώνει και καλά έναν μπαμπούλα εγκατεστημένο εδώ, να θυμίζει κάθε τόσο στους Ελληνες ότι χρωστάνε πολλά και πρέπει να ξεχρεώσουν.
Κατά τα φαινόμενα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εγκατασταθεί λίαν συντόμως στην Αθήνα.