Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ


Ζητάμε πολιτική υποστήριξη, όχι οικονομική βοήθεια, ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός

«Η Ελλάδα δεν ζητά δεκάρα από τον Γερμανό φορολογούμενο», αλλά πολιτική στήριξη ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια, ξεκαθαρίζει ο Γ.Παπανδρέου εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνάντησής του, με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και ενώ το Βερολίνο εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα ότι δεν θα συζητά οικονομική βοήθεια.

Λίγο πριν από το κρίσιμο τετ-α-τετ στο Βερολίνο, ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει ταξίδι-αστραπή στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να ........
συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εν μέσω δηλώσεων ηγετών της Ευρωζώνης με τις οποίες υποδέχονται θερμά τα νέα μέτρα λιτότητας, όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν χρειάζεται οικονομική στήριξη.

«Στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου πριν από μερικές εβδομάδες ειπώθηκε πολύ ξεκάθαρα ότι εάν χρειαστεί, σε περίπτωση ανάγκης δηλαδή, οι εταίροι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα. Το νόημα είναι αυτό ακριβώς, εάν υπάρχει ανάγκη, θα βρεθεί τρόπος. Δεν υπάρχει όμως τέτοια ανάγκη προς το παρόν» δήλωσε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λανγκάρντ.

Η Αθήνα θεωρεί ότι και μόνο η συγκεκριμενοποίηση ενός σχεδίου στήριξης από πλευράς Ευρωζώνης θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας μας, τα οποία παραμένουν υψηλά, όπως φανέρωσε το «τεστ» της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, την παραμονή της επίσκεψης Παπανδρέου στο Βερολίνο.

Το ομόλογο έτυχε ισχυρής ανταπόκρισης, αφού οι προσφορές ξεπέρασαν τα 15,5 δισ. ευρώ, όμως το οικονομικό επιτελείο άντλησε 5 δισ. ευρώ με υψηλό επιτόκιο, της τάξεως του 6,3%. Η έκδοση στέλνει το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές για να δανειστεί, αποδεικνύει όμως και το υψηλό spread επιμένει, παρά την ανακοίνωση του σκληρού πακέτου μέτρων.

Την κρισιμότητα της κατάστασης και το ελληνικό αίτημα για παροχή ουσιαστικής στήριξης, ώστε να αποκλιμακωθούν τα επιτόκια δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ούτε η Κομισιόν, που εφαρμόζει τη συνταγή των αόριστων δεσμεύσεων. Χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δράσει αποφασιστικά για να διασφαλίσει χρηματοοικονομική σταθερότητα και να σταματήσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις, αλλά «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο».

Διαβεβαιώσεις ότι εάν παραστεί ανάγκη η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να παρέμβει παρείχε και ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος μάλιστα, μετά το «καλό κουράγιο» που είχε ευχηθεί στους Έλληνες, προέβλεψε πιθανότητα επέκτασης των περικοπών μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ανοικτή την πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ, το οποίο δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει, αν και πιστεύει ότι η Ευρώπη προτίθεται να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα. Εκπρόσωπος του Ταμείου γνωστοποίησε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον διευθυντή ή άλλα στελέχη του ΔΝΤ κατά τη διήμερη παραμονή του στην Ουάσινγκτον την προσεχή εβδομάδα.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, με δηλώσεις του την Πέμπτη, απέρριψε τη λύση της εμπλοκής του ΔΝΤ στις υποθέσεις της Ευρωζώνης. «Δεν θέλω να μιλήσω για εξωπραγματικά σενάρια (...) Δεν είμαι βέβαιος ότι θα ήταν σωστό να δεχτούμε βοήθεια στήριξης από το ΔΝΤ» δήλωσε ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Newsroom ΔΟΛ