Κέρδισε ή έχασε χθες η Μέρκελ στις Βρυξέλλες;

Ενώ εμείς εδώ πανηγυρίζουμε ότι κερδίσαμε τη Μέρκελ στο πόκερ των Βρυξελλών, την ίδια στιγμή τα γερμανικά μέσα πανηγυρίζουν για τη χθεσινή νίκη της Μέρκελ. Μάλλον κάτι θα κρύβουν τα ψιλά γράμματα.


Η Hamburger Abendblatt, επιγράφει το άρθρο της με τη διαπίστωση: «Η λύση της Μέρκελ για την Ελλάδα αφήνει αλώβητους τους Γερμανούς φορολογούμενους» και συνεχίζει

«Επί πολλές εβδομάδες η καγκελάριος κατηγορήθηκε ότι τορπιλίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για χάρη των Γερμανών ψηφοφόρων. Στο τέλος η καγκελάριος επέβαλε τη σκληρή της γραμμή έναντι της Ελλάδας».

Η Bild γράφει«Η Μέρκελ νίκησε στο πόκερ για το ευρώ».


Ολοι σχολιαστές αναγνωρίζουν όλοι ότι η καγκελάριος πέρασε τη γραμμή της:

1. Το πακέτο προβλέπει μεν ευρωπαϊκό διμερή δανεισμό, αλλά και ενισχύσεις από το ΔΝΤ, όπως ήθελε η Γερμανία.

2. Το πακέτο θα είναι στην άκρη με την ........
.ευχή «αχρείαστο να είναι» και θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας μόνον εάν η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

3. Η καγκελάριος πέρασε τη γραμμή των αυστηρότερων μέτρων για την τήρηση του συμφώνου σταθερότητας. Περισσότερος έλεγχος και αυστηρότερες κυρώσεις, είναι το ζητούμενο, προκειμένου να προστατευθεί η σταθερότητα του ευρώ. Μάλιστα όλα αυτά θα συγκεκριμενοποιήσει μια επιτροπή.

Η πολιτική επιθεώρηση Der Spiegel παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο: «Το ριψοκίνδυνο πόκερ της Madame Nons» ότι η κα Μέρκελ θριάμβευσε, καθώς το Eurogroup ενέκρινε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τους δικούς της όρους.

Ας κρατήσουμε μικρό καλάθι μέχρι να δούμε στη τσέπη μας τι ακριβώς αποφάσισαν χθες.....