Η ώρα των υπουργών

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Ο,τι ήταν ν’ αποδώσει η προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου όλους αυτούς τους μήνες, το απέδωσε. Και ο απολογισμός είναι σίγουρα θετικός. Και οι δυνατότητες δανειοδότησής μας διαγράφονται καλύτερες, και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί σοβαρή συμβολή στη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και, το κυριότερο, η διεθνής θέση της χώρας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά σε σχέση με την πλήρη ανυποληψία στην οποία είχαμε περιέλθει.

Ωστόσο, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Και απ’ όσα πρόκειται ν’ ακολουθήσουν είναι που θα κριθεί αν θα ξεπεράσουμε ή όχι την κρίση. Αν πάει καλά το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης, θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε ακόμη μικρότερα επιτόκια δανεισμού. Αν όχι, τότε οι μέρες που έρχονται θα είναι ασύγκριτα δυσκολότερες από τις σημερινές και οι παρενέργειές τους αφόρητα δυσμενέστερες.

Οι πρώτοι που θα πρέπει να .........
.ενστερνιστούν τα δεδομένα αυτά είναι οι μετέχοντες στην κυβέρνηση, γιατί από τη δική τους αποτελεσματικότητα είναι που θα κριθεί αν και κατά πόσο το Πρόγραμμα θα προχωρήσει. Και δυστυχώς μέχρι τώρα οι επιδόσεις ορισμένων δεν είναι αυτές που θα έπρεπε και τις οποίες οι συνθήκες επιβάλλουν. Δεν μπορούν, δεν αντιλαμβάνονται όσο πρέπει την κρισιμότητα των στιγμών ή δεν συμμερίζονται την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική, είναι κάτι που θα πρέπει να έχει ήδη επισημανθεί από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις που χρειάζονται, όποιες κι αν είναι αυτές, να γίνουν έγκαιρα και ν’ αποφευχθούν υστερήσεις και νέες καθυστερήσεις.

Οπως και να έχει, όμως, και όσο στενή κι αν θα είναι η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου από τον Γ. Παπανδρέου -και θα είναι, μια και το βάρος των προσπαθειών του θα πέσει τώρα στο εσωτερικό- οι ευθύνες των υπουργών για την προώθηση του κυβερνητικού έργου και την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθεροποίησης θα είναι σαφείς, συγκεκριμένες και θα σημαδέψουν και την τύχη της χώρας, αλλά και τη δική τους προσωπική πολιτική πορεία.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χειρίζεται τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα και ο Γ. Παπανδρέου δίνει μια μάχη, ανάλογη της οποίας κανένας προκάτοχός του δεν χρειάστηκε να δώσει. Οι συνεργάτες του οφείλουν ν’ αποδειχθούν άξιοι των περιστάσεων.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος