Πλαφόν μισθών € 4.000 στην ΕΡΤ


Του Χρήστου Ν. Ε. Ιερείδη

Δραστικές περικοπές με σκοπό την εξυγίανση, σχεδιάζονται στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, με πρώτη εκείνη των μισθών

Κατά 62% μειώθηκε φέτος, σύμφωνα με στελέχη της ΕΡΤ, η δαπάνη για τη Γιουροβίζιον στην οποία την κρατική τηλεόραση θα εκπροσωπήσει ο Γιώργος Αλκαίος με το τραγούδι «Όπα». Χαρακτηριστικό είναι ότι κόπηκε η περιοδεία της ελληνικής επιλογής ανά την Ευρώπη (promo tour). «Το κόστος της Γιουροβίζιον έφτασε τώρα στα επίπεδα των (χαμηλών) ποσών που ξοδεύουν οι σκανδιναβικές χώρες», ανέφεραν Μαχαίρι στις δαπάνες της ΕΡΤ μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο προσπάθειας να .........
μπει τάξη στο χάος που επικρατεί στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. «Θα
γίνουν δραστικές περικοπές δαπανών που δεν αποκλείεται να υπερβούν το 10%», ανέφεραν χτες στελέχη της ΕΡΤ στα «ΝΕΑ» και εξηγούσαν πως το ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 35 εκατ. ευρώ. Αρχικώς είχαν εξοικονομηθεί 10 εκατ. ευρώ με την περικοπή μισθών, συμβάσεων και την κατάργηση θέσεων από τη μεταβατική διοίκηση.
Ύστερα από τις αποκαλύψεις για δημοσιογράφους της ΕΡΤ που αμείβονταν με δεκάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, πηγές από το Ραδιομέγαρο υποστήριζαν πως «οι απολαβές άνω των 3.000 ευρώ τον μήνα μειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τη μεταβατική διοίκηση αναλογικά, από 5% έως 35% και πάντως με τα νέα μέτρα κανείς στην ΕΡΤ δεν θα αμείβεται με πάνω από 6.090 ευρώ μεικτά- όσο οι μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου- ή 4.000 καθαρά».
Σχετικά με όσα ζήτησε από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Επικρατείας Γιώργος Σχινιωτάκης- να επιστρέψουν τις αμοιβές τους, κατά το μέρος που υπερβαίνουν τις μηνιαίες αποδοχές τα 6.090 ευρώ μεγαλοστελέχη της ΕΡΤ - προσέθεταν ότι «πρόκειται για μια αρχική εκτίμηση και θα πρέπει να οργανωθεί ως εισήγηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο».
Αυτήν την περίοδο καταρτίζεται στην Αγία Παρασκευή το νέο οργανόγραμμα το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Μαΐου. Αμέσως μετά θα γίνει αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού- μονίμων και συμβασιούχων (είναι 1.200 από τους οποίους περίπου 400 είναι δημοσιογράφοι)- και σε συνδυασμό με τις ανάγκες της κρατικής ραδιοτηλεόρασης καταγεγραμμένες ανά ειδικότητα «θα καταλήξουμε σε εξορθολογιστική κάλυψή τους βάσει του νόμου Ραγκούση».
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. «Η όποια εξυγίανση, αν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο και οργανόγραμμα, θα γινόταν με μετατάξεις μονίμων και μείωση των συμβασιούχων. Όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό».
Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος (αναμένεται επίσκεψή του στην ΕΡΤ και συνάντηση με τους εργαζομένους την επόμενη εβδομάδα) εξήγγελε μείωση του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο πληρώνουμε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και είχε αυξηθεί επί Θοδωρή Ρουσόπουλου, αλλά φαίνεται ότι το μέτρο προς το παρόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά διότι ο Οργανισμός έχει παθητικό και σε περίπτωση εφαρμογής του «θα αυξανόταν η ζημιά της ΕΡΤ».
(ΤΑ ΝΕΑ "ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" 6)