Τα «άλλα» μπλόκα


Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης

Καθώς τα οδοφράγματα των αγροτών σε όλη τη χώρα έχουν περάσει στην ιστορία και οι ταξιδιώτες θα κινούνται πλέον ελεύθερα, είναι ίσως κατάλληλη η στιγμή να στρέψουμε το βλέμμα μας σε κάποια «άλλα μπλόκα»: αυτά που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους. Πρόκειται για ένα σύνολο εμποδίων που αποτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση ορισμένων συμπολιτών μας που ανήκουν σε ποικίλες κοινωνικές ομάδες.
Έτσι τα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσονται στους ελεύθερους χώρους των πόλεων εμποδίζουν τη διέλευση των βρεφικών καροτσιών· τα δίκυκλα που παρκάρουν ανεξέλεγκτα στα πεζοδρόμια καταλαμβάνουν τους διαδρόμους όδευσης των τυφλών και η πληθώρα των άναρχα παρκαρισμένων αυτοκινήτων δυσχεραίνει την κυκλοφορία των αναπηρικών αμαξιδίων. Τέλος, τα προπετάσματα καπνού αποτρέπουν τη .......
δυνατότητα των ασθματικών και άλλων πνευμονοπαθών συμπολιτών μας να απολαύσουν το ρόφημα τους στα καφεπωλεία της πόλης.
Αυτά τα μπλόκα δε στήνονται με σκοπό την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων, δεν απολαμβάνουν μια θέση στα δελτία ειδήσεων των 8, ούτε στήνονται τηλεοπτικά πάνελ συζητήσεων για τις επιπτώσεις τους. Οι βουλευτές των ποικίλων αποχρώσεων δεν σπεύδουν να εμφανιστούν δίπλα στους πολίτες που πλήττονται · το δικαίωμα διαπραγμάτευσης με τους αρμόδιους υπουργούς δεν αναγνωρίζεται και το πρόβλημα δεν λαμβάνει ποτέ θέση στην ατζέντα και τα δελτία τύπου των κομμάτων παρά μόνο υποκριτικά. Επομένως, το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών σε όλους τους δημόσιους χώρους δεν πρόκειται να απασχολήσει κανέναν επί της ουσίας και θα παραμείνει γράμμα κενό μέσα στο σκότος της συνωμοσίας σιωπής σε βάρος όσων δεν έχουν ισχυρή φωνή στο σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.


Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου