Τσοβόλα πες τα όλα!

Γράφει ο Δημήτρης Τσαλαπάτης


«Περιμένω δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Αν θεσμοθετηθούν όπως ακούμε, έχω επιφυλάξεις».

(Δ. Τσοβόλας)

Μειώνεται το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων (από12000 ευρώ που είναι σήμερα) και με τις περικοπές επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους γίνεται μείωση μισθού, δηλαδή τακτικών αποδοχών, που ήταν ήδη παγωμένες πάνω από ένα χρόνο τώρα.

Αποκαλυπτική ήταν η παρέμβαση του Δημήτρη Τσοβόλα στην πρωινή εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ», που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι καλοί συνάδελφοι Τάκης Σπηλιόπουλος και Αλεξάνδρα Δουβαρά, με αποτέλεσμα από το βράδυ τις Κυριακής να πυκνώσουν ο διαρροές «πηροφοριών» σε μα απεγνωσμένη προσπάθεια το οικονομικού επιτελείου το βαθύ μαύρο στο φορολογικό να «ανοίξει κάπως».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι:

# Το αφορολόγητο εφ όσον συνδέεται με αποδείξεις, ή όποια μείωση θα γίνει απολογιστικά το 2011 και πάντως μετά την εκκαθάριση της δήλωσης, που θα υποβληθεί του χρόνου τον Μάρτη.

# Οι αποδοχές του .......
2010 μειώνονται για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 αφού η προείσπραξη φόρου θα γίνεται με τη νέα κλίμακα που εγκαινιάζεται (κατά δήλωση Γ. Παπακωνσταντίνου στο «Εθνος της Κυριακής») και στην οποία, δεν διατηρείται ούτε κάν για την προείσπραξη, το παλιό αφορολόγητο.

# Μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, ψάχνονται βέβαια για το αφορολόγητο αλλά κανείς δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με τα 10.500. Φαινεται πως εδώ θα έχουμε τη μεγάλη έκπληξη.

# Οι αγρότες πάλι, μένουν με τα αιτήματα στο χέρι και βλέπουν το 2013, οπότε τελειώνουν οι επιδοτήσεις, να τους έρχεται κατακούτελα.

Συμπέρασμα που προκύπτει από τις διαρροές είναι ότι (για μισθωτούς και συνταξιούχους - που είναι η μεγάλη εκλογική πελατεία), περιορίζεται το αφορολόγητο (που αρχικά κοβόταν στη μέση) και μαζί μειώνονται όλοι οι μισθοί λόγω παρακράτησης, πέρα από τις μειώσεις με νόμο στο Δημόσιο (10% κάτω στα επιδόματα) και με εκβιασμούς, περικοπές, υποχρεωτικές άδειες, εκ περιτροπής απασχόληση κλπ στον ιδιωτικό τομέα.

Μ΄αλλα λόγια το μάρμαρο πληρώνουν μισθωτοί στο δημόσιο και των ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχοι με το πολιτικό στίγμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως το επισήμανε και ό παλιός υπουργός Οικονομικών του Ανδρέα, χθές στη ΝΕΤ.

Με τη τελευταία μάλιστα διαρροή στις εφημερίδες τη Δευτέρας, η συνταγή για τις αποδείξεις καθιστά υποχρεωτικές καταναλωτικές δαπάνες (μερικές και χωρίς λόγο) με κίνητρο έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων αν’αλογα με το εισόδημα αλλά με μειωμένους μισθούς στασιμοπλθωρισμό και βέβαια τιμές καρτέλ στα βασικά είδη και υπηρεσίες !...

Τα ….μυαλά όμως Νίκης και Ερμού γωνία, (στα ψηλά πατώματα)είναι δύσκολο να πείσουν τον κοσμάκη να πάρει απόδειξη,

πχ από δικηγόρο για να έχει και μπόνους, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει ξαφνικά επιδημία διαζυγίων αλλά για να πληρώσει κάποιος πρέπει πρώτα να έχει λεφτά. Και συνήθως, μετά την πληρωμή κόβεται απόδειξη (αν κοπεί).

Οι Δηλώσεις Τσοβόλα

Στις δηλώσεις του, ό πρώην υπουργός, που αποχώρησε από το ΠαΣοΚ, ίδρυσε το ΔΙΚΗ και κατόπιν συνεχίζει τη δικη του ανεξάρτητη διαδρομή με την καθημερινή του ενασχόληση με την μαχόμενη δικηγορία, τονίζει ακόμη:

«Περιμένω δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Αν θεσμοθετηθούν όπως ακούμε, έχω επιφυλάξεις»...

«Ως προς τη δίκαιη κατανομή και την αποτελεσματικότητα, το σύστημα των αποδείξεων ως ιδέα είναι σωστή. Είμαι εκείνος που την είχα νομοθετήσει το 1988 και είχα αλλάξει όλη τη φορολογική κλίμακα, ώστε να υπάρξει ουσιαστικά κίνητρο στον κάθε καταναλωτή να ζητάει αποδείξεις. Όταν πληρώνεις το ΦΠΑ που είναι 19% στα περισσότερα προϊόντα, δεν μπορεί να μην έχεις κίνητρο περισσότερο από το 19% που θα εκπέσει την επόμενη χρονιά από τη φορολογία εισοδήματος»...

«Σε περίοδο ύφεσης η αύξηση των φορολογικών συντελεστών ή της φορολογίας αυξάνει τη φοροδιαφυγή. Ειδικά ο μικρομεσαίος (έμπορος, επαγγελματίας κλπ), όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα η αγορά, τα καταστήματα και οι βιοτεχνίες, έχουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Για να επιβιώσει λοιπόν θα πληρώσει τις άλλες του υποχρεώσεις και όχι την φορολογία. Ο μισθωτός και ο συνταξιούχος είναι εκείνοι που θα πληρώσουν, που παρακρατείται ο φόρος στην πηγή»...

«Η συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια, με κύριο άξονα τον περιορισμό του ελλείμματος, χωρίς να συνοδεύεται από ανάπτυξη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα γιατί θα εισπράξεις μεν φέτος κάποια χρήματα, θα κλείσουν όμως χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία και παράλληλα θα μειωθούν τα έσοδα»...

Για τους τεχνοκράτες

«Είμαστε σ’ αυτήν την κατάσταση και δεν κρίνει η κυβέρνηση ότι πρέπει να καλέσει Έλληνες που έχουν εμπειρία. Εμένα με φοβίζει αυτή η τακτική, διότι είναι καλοί στη θεωρία τους (οι ξένοι τεχνοκράτες), αν δεν ξέρουν όμως πως λειτουργεί η ελληνική αγορά και η νοοτροπία του Έλληνα, φοβάμαι ότι θα «πέφτουμε» συνέχεια σε διαβουλεύσεις. Σε μέτρα που πάλι θα επιτείνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα. Τι θα έκανα εγώ; Θα «πέρναγα» το μήνυμα ότι δεν πληρώνουν τη νύφη πάλι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και εκείνοι που ανήκουν στα χαμηλά προς μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Αν εξαιρέσουμε την κρατική τηλεόραση, ακούσαμε τίποτε για το τι θα κάνουν για τα δισεκατομμύρια που οφείλουν κάποια μεγάλα ιδιωτικά κανάλια για ασφαλιστικές εισφορές;»...

«Ακούσαμε τίποτα για τις «υπερπροσφορές» στα μεγάλα δημόσια έργα; Αν δούμε πως δημοπρατούνται και πως καταλήγουν τελικά τα δημόσια έργα, θα διαπιστώσουμε υπέρβαση προϋπολογισμών»...

«Εμπιστεύομαι την υπουργό υγείας, θα δούμε όμως να «χτυπιέται» η προμήθεια αναλώσιμων υλικών, ιατρικών εργαλείων κλπ;»...

«Παράλληλα με τα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζεται προώθηση συγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων για τη δημιουργία ελπίδας και προοπτικής στον λαό διότι, όταν περάσει σε 1-2 χρόνια η συρίκνωση του εισοδήματός του, δεν θα του ξαναπούν ότι το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος αυξήθηκαν».

---

ΥΓ. Κατά σατανική συγκυρία στη χτεσινή και σημερινή ειδησεογραφία, όσο κι αν ψάξαμε δεν βρήκαμε τις δηλώσεις Τσοβόλα. Ούτε στα δελτία ειδήσεων της ΝΕΤ.

ΥΓ 2. Μήπως οι δύο νέοι τεχνοκράτες υπουργοί Οικονομίας, θα μπορούσαν πριν το φορολογικό νομοσχέδιο, να μας δώσουν τον αριθμό του τριπλοτύπου για το 10% της Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κατέβαλαν δύο συγκροτήματα Τύπου που ήταν στον κατάλογο των υπόχρεων; ΄Η έστω τη ρύθμιση που έκαναν για τις δόσεις;