«Ιερά εξέταση» για νέα μέτρα


Σε «ιερά εξέταση» υποβάλλεται η ελληνική οικονομία, καθώς φθάνει σήμερα στην Αθήνα το μεικτό κλιμάκιο των τοποτηρητών από Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το κλιμάκιο θα κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα υποδείξει επί της ουσίας το ύψος των πρόσθετων μέτρων που ζητούν οι Βρυξέλλες από την κυβέρνηση.

Με την ασφυκτική επιτήρηση σε πλήρη εξέλιξη, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την εισοδηματική και τη φορολογική πολιτική. Εντός της εβδομάδας σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική, το οποίο δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ..........
δημοσίους υπαλλήλους, καθώς μελετάται μεγαλύτερη περικοπή επιδομάτων από το 10% που έχει ανακοινωθεί σε αντιστάθμισμα των κοινοτικών πιέσεων για περικοπή του 14ου μισθού, που αποτελεί για το υπουργείο Οικονομικών «κόκκινη γραμμή». Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γράφει και σβήνει σενάρια μεγαλύτερων περικοπών στα επιδόματα, αλλά και πρόσθετων περικοπών για συμμετοχές σε συμβούλια και επιτροπές, έξοδα κίνησης και λειτουργικές δαπάνες. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πάγωμα μισθών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων (για όσους λαμβάνουν πάνω από 2.000

ευρώ τον μήνα) και οριζόντια περικοπή επιδομάτων κατά 10% με εξαίρεση τα λεγόμενα κοινωνικά επιδόματα (οικογενειακό επίδομα, κίνητρο απόδοσης κ.λπ).

ΝΕΑ