Περί πατριωτισμού...

Γράφει ο Κώστας Καββαθάς

Μόλις άκουσα στις ειδήσεις ότι, η ομίλια του Μίκη Θοδωράκη στη Λέσχη Αξιωματικών στις 31.12 χρησιμοποιήθηκε από ...παπάδες στο Κυριακάτικο κύρηγμα!
Όπως ήταν φυσικό μ' έλουσε κρύος ιδρώτας γιατί, ο δικός πατριωτισμός καμία σχέση δεν έχει με το παπαδαριό!
Είναι καιρός λοιπόν να επαναλάβω πράγματα που έχω γράψει παλιά για το θέμα της "πατρίδας" -ενάντια στη πολτοποίηση της παγκοσμοιοποίησης.
Για 'μενα πατρίδα είναι το μέρος που βρίσκονται τα μάρμαρα και οι τάφοι των προγόνων μου. Toυ παππού Κωνσταντίνου και του πατέρα Δημήτρη στα Βυτινέϊκα, Πύργου Ηλείας. Tης μάνας Ερασμίας, που με κράτησε ζωντανό στη Κατοχή και με προφύλαξε απ' τις σφαίρες στον Εμφύλιο
Πατρίδα είναι η Γλώσσα, ίδια τα τελευταία 2.500 χρόνια. Τα κόκαλα εκείνων που πολέμησαν τους ναζί και τους φασίστες. Η συνοικία που μεγάλωσα, το Κυνοσάργους, που έχει το ίδιο όνομα από τότε που οι Αθηναίοι θυσίασαν εκεί ένα σκύλο στον Διόνυσο.
Πατρίδα είναι τα δημοτικά τραγούδια, οι ποιητές, τα αστικά της δεκαετίας του '50, τα νησιά όπως ήταν πριν ενσκύψει η τουριστική "ανάπτυξη", τα ξέκωλα και οι τραχανοπλαγιάδες..
Πατρίδα είναι όσοι Έλληνες διαθέτουν αποθέματα χιούμορ για να αντιμετωπίσουν τις ρεπλίκες της Νέας Τάξης, τους ...........
γιάπηδες του νεοφιλελευθερισμού, τους μαλάκες που λένε ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και άλλους δημιουργούς πολιτισμού που λένε ότι, οι πόλεις της Ιωνίας είναι ...τούρκικες.
Πατριωτισμός ΔΕΝ είναι να λες ότι είσαι απόγονος του Περικλή και συνεχιστής του Φειδία, ούτε να να φοράς φουστανέλα και να γκαρίζεις εθνικοπατριωτικά άσματα στις "εθνικές" εορτές
Πατριωτισμός είναι να είσαι καλός Ιρλανδός, Ρώσος, Γερμανός, Τούρκος, Γάλλος, Άγγλος, Πορτογάλος. Έλληνας, Ιάπωνας, Κινέζος κλπ, και να ΜΗΝ είσαι αμερικανός χιλιμπίλης, γερμανός νεοναζί, γάλλος σοβινιστής, άγγλος μακελάρης (των λαών) και σκοπιανός Αυνανιστής.
Πατριωτισμός είναι να σέβεσαι τις θρησκείες όλων των λαών και να μη νομίζεις ότι, ο δικός σου "θεός" είναι ο καλύτερος
Το θέμα μ' αρέσει και λέω να επανέλθω αφού όμως πρώτα (ξανα)διαβάσω το βιβλίο της Ρεπούση για να δω αν έχω πατρίδα in the first place -όπως λένε οι απόφοιτοι του Tafft's, οι metrosexuals του ΠΑΣΟΚ και οι σοσιαλιστές της Φιλοθέης

Υ.Γ. Άσχετο. Αγαπάτε την Πατρίδα; Απόδειξη
Υ.Γ 2. Ποιος το 'χε πει ωρέ παληκάρι τη δεκαετία του ΄80; Ξέχασα ο έρμος