Ισλαμοφοβία: Κλειδί ειρήνης για την ‘πολιτισμένη’ Δύση

Γράφει ο Αϊκούτ Καδήρ

Υπάρχουν δυο ψυχικές εκφράσεις του μίσους. Το μίσος για τον άλλον και το μίσος για τον εαυτό μας. Και τα δύο έχουν κοινή ρίζα: την άρνηση του ατόμου να δεχτεί αυτό που του είναι «ξένο».

Κάθε μέρα σε όλες τις ιστοσελίδες και στα ΜΜΕ βλέπουμε ειδήσεις που μας παρουσιάζουν την Ισλαμική τρομοκρατία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες και είναι εχθροί του Δυτικού κόσμου.

Παρακάτω παραθέτω ειδήσεις που είναι ενδιαφέροντα:

Η πρώτη είδηση έλεγε ότι δεν έχει μείνει κανένας Μουσουλμάνος στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη που δεν έχει φακελωθεί. Παρακολουθούν όχι μόνο τους Μουσουλμάνους αλλά όλους ανθρώπους 24/7. Θεωρούν τα προσωπικά τους δεδομένα ως αποδείξεις για τις εγκληματικές τους πράξεις. Όσοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν φακελωθεί βρίσκονται επίσης και στις λίστες τρομοκρατών των κρατών και δεν έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν την κατάργηση τους από αυτές τις λίστες.

Η δεύτερη είδηση μιλούσε για το ψυχολογικό πόλεμο που ασκείται κατά των Μουσουλμάνων. Το ίδιο υποστηρίζει και ο Douglas Prat που είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Waikato. Προσπαθούν να παρουσιάσουν τους Μουσουλμάνους ότι συνδέονται με την τρομοκρατία. Ο Roger Coombs που είναι δημοσιογράφος στο Daily Telegraph σε μια ερώτηση που του απευθύνουν και τον ρωτάνε γιατί δημοσιεύετε άρθρα και ειδήσεις που παρουσιάζουν τους Μουσουλμάνους ως τρομοκράτες, απαντάει:

‘ Η δημοσιογραφία είναι επάγγελμα και γίνεται με οικονομικό σκοπό. Πουλάω καθημερινά τα φύλλα της ..........
εφημερίδας μου σε αυτούς που μου πληρώνουν για διαφημίσεις. Τρεις παράγοντες- λέξεις επηρεάζουν τις πωλήσεις της εφημερίδας: Ισλαμική τρομοκρατία, Ιράκ και David Becham.’

Δυστυχώς σήμερα τα ΜΜΕ χρησιμοποιούνται για να πετύχουν κάποιοι τα οικονομικά, πολιτικά και άλλου είδους συμφέροντα τους. Χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατούν τον κόσμο και για άσκηση ψυχολογικού πολέμου. Χρησιμοποιούνται για να χωρίζουν ανθρώπους, λαούς και χώρες. Είναι το πιο πετυχημένο όργανο άσκησης ελέγχου πάνω στους λαούς. Είναι ντροπή να παρουσιάζεις τον εαυτό σου από τα μια πλευρά ως δημοκράτης, υποστηρικτής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γέφυρα μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και από την άλλη πλευρά να προσπαθείς να κάνεις τους ανθρώπους να μισούν ο ένας τον άλλον υπηρετώντας παράλληλα και τους στόχους/ σκοπούς αυτών που ελέγχουν τον κόσμο. Αλλά αργά ή τέλος χαμένη είναι και θα είναι η Δύση, γιατί με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών σήμερα η αλήθεια δεν μένει κρυφή αλλά την μαθαίνει όλη η ανθρωπότητα. Ο μόνος τρόπος της ειρηνικής συνύπαρξης είναι να σταματήσουν οι Δυτικοί να παρουσιάζουν τους Μουσουλμάνους ως τρομοκράτες.

Η Τρίτη είδηση αφορούσε τον Tarik Ramazan που ήταν πρόεδρος στο Ινστιτούτο Ισλάμ στην Αμερική, ο οποίος με τις ομιλίες του προσπαθούσε να επηρεάσει τους Μουσουλμάνους και τους επηρέαζε με τις ρατσιστικές, θρησκευτικές και εθνικές του απόψεις. Ως αποτέλεσμα τον απέλυσαν από την προεδρία. Ο λόγος για το οποίο έγινε αυτό ήταν ότι o Tarik Ramazan δυσκόλευε την ενσωμάτωση των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και στις δυτικές κοινωνίες.

Η τέταρτη και η τελευταία είδηση που είδα μιλούσε για μια έρευνα που έγινε στην Γερμανία πριν από κάποιους μήνες και έλεγε ότι οι περισσότεροι Γερμανοί όταν τους έλεγαν την λέξη ‘άλλοι’ είχαν αρνητική άποψη και συνήθως με αυτήν την λέξη ταύτιζαν τους Μουσουλμάνους.

Το κοινό σημείο σε όλες τις παραπάνω ειδήσεις ήταν η Ισλαμοφοβία. Από τη μια πλευρά η Δύση υποστηρίζει πως είναι πολιτισμένη, έχει δημοκρατικά καθεστώτα, υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα και είναι πολυπολιτισμική, αλλά από την άλλη πλευρά έχει μια ρατσιστική στάση απέναντι στους Μουσουλμάνους και όταν έχει αυτήν την στάση αγνοεί πλήρως τις παραπάνω αξίες και αρχές που ανάφερα.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες παρόμοιες ειδήσεις, όπως οι παρακάτω:

- Τα σκίτσα που γελοιοποιούσαν τον Μωάμεθ, σε μια δανέζικη ακροδεξιά (μην το ξεχνάμε) εφημερίδα.

- Οι δηλώσεις του Πάπα (που ασφαλώς κάθε άλλο παρά αποκλειστικά θρησκευτικό ρόλο έχει) ενάντια στο Ισλάμ.

Ως συνέπεια όλων των παραπάνω δημιουργούνται σήμερα καθημερινά νέα προβλήματα και οι αποστάσεις μεταξύ του Δυτικού και Ισλαμικού κόσμου μεγαλώνουν συνέχεια. Στη Δύση υπάρχουν αξίες όπως ελευθερία λόγου, θρησκευτική και ατομική ελευθερία κ.ο.κ. . Οι παραπάνω αξίες βοηθούν ώστε διαφορετικοί άνθρωποι να συνυπάρχουν σε κλίμα ειρήνης και να εκμεταλλεύονται αυτές τις ελευθερίες και αρχές.

Ο μόνος τρόπος ώστε να ζήσουν ειρηνικά οι άνθρωποι είναι να υπάρχουν ελευθερίες. Δεν πρέπει να βλέπουμε ως εχθρούς τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες θρησκείες, σε άλλες φυλές, σε άλλες εθνότητες κτλπ. Αντίθετα αν γίνονται τέτοιες διακρίσεις, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα αφού υπάρχει καταπάτηση τέτοιων αξιών.

Το Ισλάμ και το ιερό βιβλίο Κοράνι πουθενά δεν περιέχουν θέματα για πολέμους και για βία. Στην ουσία η θρησκεία αυτή διατάζει στους πιστούς της την ειρηνική συνύπαρξη, την αδελφοσύνη. Επίσης υποστηρίζει πως όποιος σκοτώσει μόνο και μόνον έναν άνθρωπο με στόχο να ξεκινήσει ένας πόλεμος, αποδέχεται το Ισλάμ ότι έχει σκοτώσει όλη την ανθρωπότητα. Όποιος σώσει την ζωή ενός άλλου ανθρώπου, αυτό μετράει σαν να έσωσε τη ζωή ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το Ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης και του σεβασμού. Διδάσκει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.

Η ισλαμοφοβία δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις διαφορές μεταξύ των θρησκειών. Είναι μια ρατσιστική επίθεση από τους ιμπεριαλιστές. Το Ισλάμ παίζει τον ίδιο ρόλο που παίζουν όλες οι θρησκείες. Από τη μια είναι το "όπιο του λαού". Από την άλλη μπορούν να γίνονται και σημαία για ανθρώπους που θέλουν να παλέψουν ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Είναι δικαίωμα! του κάθε ανθρώπου να δέχεται το Ισλάμ. Μιλάω για το γνήσιο Ισλάμ και όχι για το Ισλάμ που καταπιέζει. Ελπίζω να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την ισλαμοφοβία.

Οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων πρέπει να τους συνδέουν και όχι να δημιουργούν περισσότερη εχθρότητα και μίσος μεταξύ τους. Δυστυχώς σήμερα η Δύση προσπαθεί να παρουσιάσει όλους τους Μουσουλμάνους ως τρομοκράτες και κίνδυνο για ολόκληρη την ανθρωπότητα, εξαιτίας κάποιων συγκεκριμένων Μουσουλμάνων τρομοκρατών όπως ο Bin Laden και οι παρόμοιοι του επειδή για την επίτευξη των σκοπών τους χρησιμοποιούν βία. Μάλιστα για να δυναμώσει η Δύση την ισλαμοφοβία μέσα στις μάζες χρησιμοποιεί και τους ισλαμοφασίστες σα βασικούς προβοκάτορες στην υπηρεσία του.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των δημοσιεύσεων και της προπαγάνδας κατά του Ισλάμ οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τους Μουσουλμάνους ως εγκληματίες, τρομοκράτες και κακούς ανθρώπους. Όλες οι κοινωνίες ως έμμεσο αποτέλεσμα θα εξελιχτούν σε κλειστές κοινωνίες και προκατειλημμένες κοινωνίες.

Τελειώνοντας να τονίσω ότι δεν είναι εχθροί του Ισλάμ οι Δυτικοί λαοί. Απλώς οδηγούνται από τα ΜΜΕ και από αυτούς που ελέγχουν τον κόσμο. Δεν φταίνε οι λαοί σε τίποτα. Την ευθύνη την έχουν τα ΜΜΕ περισσότερο και αυτοί που ονειρεύονται την νέα παγκόσμια τάξη χωρίς την ύπαρξη των Μουσουλμάνων ή ακόμα και ανθρώπων.

Μετά τις 11 Σεπτέμβρη και μετά τα σκίτσα του Μωάμεθ στη Δανία, μετά το δημοψήφισμα στην Ελβετία για τα τζαμιά είμαστε σε περίοδο που ευνοεί την ισλαμοφοβία. Τι σημαίνει σήμερα να είναι κανείς ισλαμιστής; Σημαίνει να υποστηρίζει την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη; Όχι βέβαια

Όπως όμως έχει αποδείξει η ιστορία, είναι μεν εύκολο να κατηγορείς τον “άλλο” αλλά τελικά όλος αυτός ο θυμός και ο φόβος, θα γυρίσει κάποια στιγμή μπούμερανγκ κατά πάνω τους!

Του Αϊκούτ Καδήρ

B' έτος Νομικής ΔΠΘ