ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΣΚΥΛΙ


ΗΜΙΑΙΜΟΣ

Αργά ή γρήγορα σχεδόν όλοι οι γονείς το αντιμετωπίζουν. Πολύ περισσότερο εκείνο που έχουν μοναχοπαίδι. Να έρχεται δηλαδή το παιδί και να τους ζητά να του πάρουν ένα σκύλο. Κοιτάζοντας διεισδυτικότερα οι γονείς θα καταλάβουν ότι το παιδί ωθείται από βαθύτερα κίνητρα όπως είναι η παρέα, η εποικοινωνία, η έκφραση συναισθημάτων, η προσπάθεια να δείξει ότι μπορούμε να το εμπιστευόμαστε, η ανάγκη του για παιχνίδι.

Τα παιδιά διδάσκονται τα συναισθήματα των άλλων και τα δικά τους μέσα απο την αλληλεπίδραση. Στην αλληλεπίδραση με το σκύλο, το παιδί μαθαίνει με ευχάριστο κι ενδιαφέροντα σε εκείνο τρόπο, τις αντιδράσεις που αντιστοιχούν στα συναισθήματα και τη λειτουργία τους. Η συνύπαρξη με τον σκύλο είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για το παιδί να διδαχτεί και να εξοικειωθεί με τα φαινόμενα του κύκλου ζωής όπως είναι η αναπαραγωγή η γέννηση, τα ..........
γηρατειά, ο θάνατος και η απώλεια, με εμπειρικό και ουσιαστικό τρόπο. Μέσω της παρατήρησης, θα κατανοήσει βιωματικά τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής και της ζωής των ζώων αποκτώντας μια καλύτερη επαφή με τη δική του φύση και τις υπαρξιακές της διαστάσεις. Αρκεί να αναλογιστούμε το περιβάλλον στο οποίο ζούν σήμερα τα περισσότερα παιδιά και την απόσταση που αυτό έχει απο τον τρόπο και το περιβάλλον ζωής για τα οποία η φύση μας προόρισε, για να αντιληφθούμε τη σημασία αυτής της εξοικείωσης. Εκτός από αυτά όμως το παιδί μαθαίνει να αναλαμβάνει ευθύνη για μια άλλη ζωή. Μαθαίνει να έχει υποχρεώσεις έναντι των άλλων και πώς αυτές υλοποιούνται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, πολύ περισσότερο που αυτές αφορούν εκείνο και τις δικές του επιθυμίες.

Μη διστάσετε, λοιπόν, να υιοθετήσετε ένα σκύλο αρκεί να του παραχωρίσετε χώρο, να του παρέχετε φροντίδα και φαγητό, και να μην τον παρατήσετε αν αισθανθείτε ότι σας γίνετε βάρος για την οικογένεια. Εννοείται ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνετε με το παιδί σας προτού του δωρίσετε έναν σκύλο επισημαίνοντας του και τις πιο δύσκολες φάσεις της συνύπαρξης του με τον τετράποδο κολλητό του.