ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης

Έχω γράψει πολλές φορές ότι αυτό που λείπει από τον τόπο είναι η παιδεία και ότι λαοί χωρίς παιδεία δεν μπορούν να αναδείξουν και να στηρίξουν μια αληθινή Δημοκρατία . Η έννοια της Δημοκρατίας , από αυτούς που πρώτοι την εμπνεύστηκαν στην αρχαία Αθήνα ήταν εξαρχής άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια του πολίτη ο οποίος ήταν κοινωνός μιας δημοκρατικής Παιδείας . Υπάρχουν υπέρτατες αξίες και αρετές τις οποίες πρέπει πρώτα να διδαχθεί και να ενστερνιστεί ο λαός για να νικήσει μέσα του το φίλαυτο ζώο που τρέφει και τον τρέφει και να γίνει πολίτης . Ένας πολίτης ικανός να εκλέγει τους ενάρετους και ο ίδιος να μπορεί να άρχει υπηρετώντας αρχές και αξίες .

Αγάπη για τη Γνώση την σοφία και την σωφροσύνη πριν απ όλα αλλά και λατρεία στην ελευθερία την πατρίδα και την δικαιοσύνη μαζί με άλλες υψηλές ιδέες και αρετές όπως η ανδρεία η αλληλεγγύη η ευσέβεια , έπρεπε να διδαχτούν να γίνου κτήμα του νέου ώστε να αντλεί από αυτές ........
ευτυχία και να μάθει τελικά να υπηρετεί να σέβεται και να θυσιάζεται για τους νόμους μιας πατρίδας η οποία υπάρχει χάριν του συνόλου και ο ίδιος απολαμβάνει απ αυτήν μόνο σαν μέρος του συνόλου .

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία απορρέει από τη θέληση του λαού και ασκείται υπέρ του λαού αλλά είναι αληθινή δημοκρατία μόνο εφόσον ο λαός της είναι πολίτες γαλουχημένοι με τις πραγματικές ΑΞΙΕΣ της .

Στον αιώνα μας όλοι οι λαοί βαυκαλίζονται στην ιδέα ότι ζουν σε δημοκρατικά κυβερνούμενες πατρίδες . Αγνοούν ή εθελοτυφλούν μπροστά στην πραγματικότητα πως είναι υπήκοοι μιας απέραντης αόρατης οικονομικής αυτοκρατορίας και ότι υπήκοοι που δεν γνωρίζουν τον δυνάστη τους δεν έχουν καμιά ελπίδα να απαλλαγούν από τον αφέντη τους . Η αυτοκρατορία αυτή με θεό και αυτοκράτορα το χρήμα και το κέρδος , επιβλήθηκε και διατηρείτε όπως όλες η αυτοκρατορίες με τον δόλο , την οικονομική επιρροή αλλά κυρίως με τη δύναμη των όπλων. Η αυτοκρατορία διοικείται κεντρικά από τους συγκλητικούς των νομισματικών ταμείων και περιφερικά από τις κατ επίφαση δημοκρατικά εκλεγμένες τοπικές κυβερνήσεις , ουσιαστικά έπαρχους και τις πασάδες των επαρχιών . Αυτοί διοικούν τα κράτη και τους λαούς τους με δήθεν δημοκρατικούς θεσμούς που δεν είναι τέτοιοι αφού δεν υπηρετούν τους λαούς αλλά την υπέρτατη οικονομική εξουσία και εξ ορισμού τέτοια κράτη δεν μπορούν να λέγονται δημοκρατίες .

Το σύστημα αυτό παρέχει μεν άφθονη με χωρίς ηθικές αξίες μόρφωση και εξειδίκευση αλλά δεν παρέχει την παιδεία που απαιτείται για να διαμορφωθούν ενάρετοι δημοκρατικοί πολίτες αφού τέτοιοι πολίτες του είναι τουλάχιστον άχρηστοι αν όχι και επικίνδυνοι .

Αυτού του είδους η μόρφωση τράβηξε μπροστά σε μια ξέφρενη πορεία την επιστήμη και την τεχνολογία , έτσι που να μπορεί σήμερα να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες και ήπιες μορφές ενέργειας και να επιλύσει όλες τις ανάγκες της ανθρωπότητας . Αυτή η μορφή «παιδείας» όμως δεν δίνει την ευκαιρία να γεννηθούν τα στελέχη εκείνα τα οποία θα μπορέσουν αξιοποιήσουν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας ώστε να τα αποδεσμεύσουν από τους κανόνες του εμπορείου και του κέρδους για να τα θέσουν άμεσα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και να μετατρέψουν τη γη σε επίγειο παράδεισο.

Στο χάσμα μεταξύ της επιστημονικής σκέψης η οποία κορυφώνεται στον αιώνα μας και της φιλοσοφικής σκέψης που έμεινε στάσιμη από τους ελληνιστικούς χρόνους και εντεύθεν με ελάχιστες αναλαμπές μετά την αναγέννηση , εστιάζεται κατά την γνώμη μου η τραγωδία του σημερινού σκεπτόμενου ανθρώπου .

Όποιος έχει διαβάσει το έργο «Ποιος σκότωσε τον Όμηρο» (Victor Davis Hanson) θα κατάλαβε τουλάχιστον το πώς και πότε ,(στα μέσα του περασμένου αιώνα), αν όχι κα το γιατί , τέθηκε ξανά υπό διωγμό η ελληνική κλασική παιδεία και σοφία .

Ο διωγμός αυτός κατά την γνώμη μου είχε σαν κύριο στόχο την προσπάθεια και τους αγώνες των λαών να κυβερνηθούν δημοκρατικά και συνέπεια την κατά κράτος επικράτηση της Αυτοκρατορίας .

Και μια και έφτασε η κουβέντα στον Όμηρο , όσοι θέλουν να αυτοαποκαλούνται σήμερα Έλληνες , ας διαβάσουν , ας μελετήσουν τα έργα του αλλά και και τους άλλους σοφούς της αρχαίας Ελλάδας μέχρι να καταλάβουν ανάμεσα σε ποιους πρέπει να αναζητήσουν , να βρουν τελικά και να ψηφίσουν αυτόν , τον ΟΜΗΡΟ που είναι πραγματικά ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ !!

Για όποιον βέβαια θέλει να ισχυρίζεται ότι είναι Έλληνας .

Λεωνίδας Ορφανουδάκης