Νέος εθνικός διχασμός

Γράφει η Ξένια Κουναλάκη

«Είσαι με τη Δραγώνα; Στην πυρά! Είσαι κατά της Δραγώνα; Παίρνεις παράσημο ανδρείας και πατριωτισμού». Σε υπέρμαχους και αντιπάλους της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας, Θάλειας Δραγώνα, έχει χωριστεί η ελληνική κοινωνία. Η νεολαία του ΛΑΟΣ διαδηλώνει εναντίον της, ενώ 342 ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι τής συμπαρίστανται με κοινή ανακοίνωσή τους. Ο ηγέτης του ίδιου κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης, εξαπολύει μύδρους εναντίον της, φοβούμενος προφανώς ότι η εκλογή του Α. Σαμαρά θα μπορούσε να προκαλέσει αφαίμαξη εθνικιστών ψηφοφόρων και συσπείρωση της πατριωτικής Ν. Δ. γύρω από τον νέο αρχηγό της. Η κυβέρνηση ανόρεχτα αλλά αναγκαστικά πράττει το καθήκον της και υπεραμύνεται χλιαρά του διορισμού της. Υπάρχουν άλλωστε ισχυρά απομεινάρια του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Η ελληνική κοινή γνώμη διχάζεται πάλι, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με αφορμή την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη. Οπως είχε πολωθεί μεταξύ όσων υιοθέτησαν την κατά Ρεπούση ιστορία της ΣΤ΄ δημοτικού και εκείνων που την αποδοκίμασαν. Ο εθνικός διχασμός μεταξύ εθνικώς σκεπτόμενων και μειοδοτών διαιωνίζεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζεται «κόμμα του εθνομηδενισμού» και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «αλγεινό ντουέτο Αννας Διαμαντοπούλου - Θάλειας Δραγώνα».

Είναι εντυπωσιακό πόσο εύκολα ανακαλύπτει εσωτερικούς εχθρούς ο ελληνισμός. Πόσοι ανθέλληνες ανθούν σε αυτήν τη χώρα και πόσο γρήγορα σπεύδουν να τους ξεμπροστιάσουν οι εθνικόφρονες. Μία κριτική άποψη, μία διαφορετική γνώμη, μία αποκλίνουσα ιστορική προσέγγιση αρκεί για να χάσει ένας πανεπιστημιακός το πιστοποιητικό εθνικών φρονημάτων για πάντα. Το κυνήγι μαγισσών δεν διεξάγεται με πολιτικούς, ούτε καν με ιδεολογικούς, όρους. Πραγματοποιείται σε επίπεδο κουτσομπολιού. Η κυρία Δραγώνα είναι ............
σύζυγος του κύριου Μουζέλη, ο οποίος είναι αρθρογράφος στο «Βήμα» και φίλος του Κ. Σημίτη. «Ααα», αναφωνούν με νόημα οι υποψιασμένοι, «έτσι εξηγούνται όλα». Τι κι αν ο Νίκος Μουζέλης είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο LSE; Τι κι αν η ιδια η Θάλεια Δραγώνα είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών; Τι κι αν η σταχυολόγηση αποσπασμάτων από τα κείμενα της Θ. Δραγώνα στην οποία προέβη ο Καρατζαφέρης ήταν αποσπασματική και διαστρέβλωνε τις θέσεις της; Λεπτομέρειες. Οποιος δεν συμμερίζεται την εθνική φαντασίωση για το περιεχόμενο της «ελληνικότητας» συμπεριλαμβάνεται στη λίστα προγραφών. Μαζί με ψηφοφόρους του ΣΥΝ, υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, άθεους, φιλοαμερικανούς, ευρωλιγούρηδες και λοιπούς σατανάδες...

Ο κιτρινισμός, η υπεραπλούστευση και η μισαλλοδοξία είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της εκστρατείας διαπόμπευσης ενός ανθρώπου, που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα. Η ποδοσφαιροποίηση του πολιτικού διαλόγου και η απουσία οποιασδήποτε συζήτησης για την ταυτότητά μας είναι ενδεικτική της εθνικής μας ανασφάλειας.

Tο μόνο που κατορθώνουν με τα συλλαλητήρια και τις επιθέσεις τους όσοι τέθηκαν επικεφαλής της εκστρατείας σπίλωσης του κύρους της Θάλειας Δραγώνα είναι να ατσαλώνουν το... αντεθνικό φρόνημα νέων ανθρώπων, που απογοητεύονται καθημερινά από την αυτιστική πορεία της χώρας μας.

Ξένια Κουναλάκη