Κηδεμόνες για το Πρόγραμμα Σταθερότητας


Ως την άλλη Δευτέρα θα έχει έτοιμο η κυβέρνηση το νέο σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβάλει στην ΕΕ προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της πως έχει την ειλικρινή διάθεση να περιορίσει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εργάζεται πυρετωδώς για να καταρτίσει τους άξονες του νέου προγράμματος, το οποίο στη συνέχεια θα θέσει πρώτα υπόψη των τεχνοκρατών που θα έλθουν στις 6 Ιανουαρίου στην Αθήνα εκπροσωπώντας την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα δύο κλιμάκια θα επεξεργαστούν από κοινού το περιεχόμενο του προγράμματος με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έτσι ώστε η τελική μορφή του να έχει προσυμφωνηθεί με τα αρμόδια όργανα προτού υποβληθεί επισήμως στην ΕΕ στις 17 Ιανουαρίου. Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου παρακολουθεί βήμα προς βήμα την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας και μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, πραγματοποίησε τις ημέρες των Χριστουγέννων σειρά επαφών με παράγοντες του εξωτερικού οι οποίοι έχουν γνώση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος που διαμορφώνεται στην Ευρώπη ώστε να γνωρίζει πώς πρέπει να κινηθεί. Οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ενδεικτική της σημασίας που έχει για τη χώρα η αποδοχή του συγκεκριμένου σχεδίου για την οικονομία είναι η επισήμανση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δεν τολμά να σκεφθεί τι θα συμβεί αν δεν εγκριθεί το ..........
Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και την οικονομική διπλωματία που έχει αναπτύξει, οι πιέσεις προς τη χώρα μας εντείνονται. Την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Βild» ότι τα ελλείμματα στην περιοχή του ευρώ πρέπει να μειωθούν ως το 2011 το αργότερο και σε ορισμένες χώρες εντός του 2010 ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια οικονομία.

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα εξειδικεύει τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και θα θέτει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Στην ουσία θα περιγράφει αυτά που σκοπεύει να αλλάξει η κυβέρνηση στην οικονομία. Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί είναι κυρίως το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης στο Διαδίκτυο, όπου σημειώθηκε ρεκόρ επισκέψεων από ενδιαφερομένους πολίτες, και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως τον Μάρτιο. Από τις αλλαγές στο φορολογικό προσδοκάται άμεση αύξηση των εσόδων κατά 3,5% από τον φόρο εισοδήματος, κατά 76,5% από τους φόρους στην περιουσία, κατά 5,3% από τον ΦΠΑ και κατά 8% από τους φόρους κατανάλωσης. Τ ην ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο διάλογος για το Ασφαλιστικό αφού θα έχει κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Επίσης, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα παρατίθενται αναλυτικά τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και οι ρυθμίσεις για τα κλειστά επαγγέλματα. Θα περιγράφονται όμως και τα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής που λαμβάνει η κυβέρνηση, μαζί με εκτιμήσεις για τους στόχους που προσδοκά να επιτύχει. Οπως και τα έσοδα που αναμένει το κράτος από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των εμμέσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, ενδεχομένως και στα καύσιμα. Επίσης, θεωρούνται επιβεβλημένες περαιτέρω αποκρατικοποιήσεις, απ΄ όπου θα μπορούσαν να αντληθούν ως και 2,5 δισ. ευρώ ετησίως (1% του ΑΕΠ). Το σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τετραετίας.