Ο Χατζηπετρής στην Κοπεγχάγη


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Φταίτε και εσείς, φταίμε και εμείς, φταίει και ο Χατζηπετρής…
Μάλλον δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι έγινε στην Κοπεγχάγη οι ηγέτες των χωρών. Η περίφημη Συμφωνία εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο περιβαλλοντικό ναυάγιο. Μόνο που το ναυάγιο αυτό δεν είναι στιγμιαίο, είναι μία τραγωδία διαρκείας, ναυαγούμε περιβαλλοντικά σε συνέχειες. Στην Κοπεγχάγη αναμέναμε το δεσμευτικό εκείνο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα αντικαθιστούσε αυτό του Kyoto. Το πλαίσιο του Kyoto, το οποίο θα το αντικαθιστούσαμε πριν καν να εφαρμοσθεί.
Φαύλος κύκλος της αναβλητικότητας και των μη συγκεραζόμενων συμφερόντων.
Οι πάγοι όμως συνεχίζουν να λιώνουν. Και οι ηγέτες; Παίζουν το ντόμινο των ευθυνών. Φταίει η Κίνα λέει η Μεγάλη Βρετανία. Φταίνε οι ΗΠΑ λέει η Κούβα. Φταίει η Ινδία λέει η Δύση. Φταίτε οι αναπτυγμένοι λένε οι αναπτυσσόμενοι, όχι εσείς φταίτε τους απαντούν οι αναπτυγμένοι. Μπιζζ, μήπως φταίνε οι πολίτες; Ναι, ναι, ναι εσείς φταίτε. Το ξέρουμε πολυχρονεμένοι μας ηγέτες, εμείς φταίμε.
Κάπου εκεί μπαίνει και το ΚΚΕ, για να έρθουμε και στην Ελλάδα, το οποίο καταγγέλλει το διεθνές κεφάλαιο ότι έχει εφεύρει την κλιματική αλλαγή για να μπορέσει να απομυζήσει και άλλο το λαό.
Η κλιματική αλλαγή όμως είναι εδώ, οι επιπτώσεις της είναι πλέον ορατές ακόμη και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν περιθώρια ομφαλοσκόπησης και μιθριδατισμού. Πρέπει να δούμε το μέλλον, η έκκληση του ΟΗΕ για νέα Σύνοδο μέσα στο 2010 θα έχει αντίκρισμα μόνο αν οι χώρες συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Ίσως να πρέπει να στήσουν το συνεδριακό κέντρο πάνω σε ένα μεγάλο παγόβουνο της Αρκτικής που λιώνει.
Ως τότε; Θα τους παρακολουθούμε σαν τους επιβάτες ενός πλοίου στο οποίο έχει ανοίξει μία μεγάλη τρύπα και μπάζει νερό, και αυτοί δεν ασχολούνται με το πώς θα κλείσουν την τρύπα, αλλά με το ποιος την άνοιξε.