Λογισμικό επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν με το μυαλό τους!


Ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή που επιτρέπει στους χρήστες να γράφουν γράμματα και αριθμούς σε μια οθόνη, με άλλα λόγια να «πληκτρολογούν» εικονικά, απλώς και μόνο με τη σκέψη τους, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες.

Η ανακάλυψη, που έγινε από ερευνητές της Κλινικής Μάγιο στη Φλόριδα υπό το νευρολόγο Τζέρι Σιχ και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Επιληψίας, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια νέα μορφή επικοινωνίας για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που υποφέρουν από διάφορες νευρολογικές παθήσεις ή από παράλυση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι ασθενείς μπορούν να κάνουν να γράμματα να εμφανιστούν σε μια οθόνη απλώς με το να εστιάζουν το νου τους σε αυτό το γράμμα και στη .......
.συνέχεια το λογισμικό να «γράφει» το συγκεκριμένο γράμμα. Είναι ένα ουσιαστικά βήμα για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής διεπαφής (interface) ανάμεσα στο νου και την μηχανή (υπολογιστή).

Οι επιστήμονες δήλωσαν πεπεισμένοι ότι στο μέλλον θα υπάρξουν συσκευές, οι οποίες θα ελέγχονται μόνο από το νου και, εκτός από την «πληκτρολόγηση», θα κινούν τεχνητά πόδια και χέρια.

Στο νέο πείραμα, εμφυτεύθηκαν με κρανιοτομή δύο ηλεκτρόδια απευθείας στον εγκέφαλο δύο επιληπτικών ασθενών, τα οποία στη συνέχεια κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων). Τα σήματα που παράγονταν, όταν οι άνθρωποι εστίαζαν την προσοχή τους σε συγκεκριμένα γράμματα από ένα πίνακα με σύμβολα μπροστά τους, «μεταφράζονταν» από το ειδικό λογισμικό ενός υπολογιστή και απεικονίζονταν στην οθόνη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν σαν να «πληκτρολογούν» οι ίδιοι οι ασθενείς με το νου τους.
enet