Σκοτώστε πλέον τον καπιταλισμό!


Γράφει ο Καδήρ Αϊκούτ

Με το καιρό η οικονομική κρίση επηρεάζει σήμερα περισσότερους εργάτες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις τρώγοντας τις μικρότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση που έχουμε. Αλλά όσον αφορά τους εργάτες για αυτούς υπάρχουν απολύσεις, άδειες χωρίς πληρωμή, δεν υπάρχει συνδικαλισμός και δεν τους δίνουν οι επιχειρήσεις τα εργατικά τους δικαιώματα. Γιατί όμως γίνονται όλα αυτά; Οι εργάτες πληρώνουν το κόστος της ανοργανωσίας τους. Επειδή δεν ξέρουν τι να κάνουν στην περίπτωση της απόλυσης τους, μετά την απόλυση απομονώνονται από τους υπόλοιπους και συνήθως δεν μπορούν να προασπίσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τους. Ακόμα κάποιοι εργάτες ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω σκέφονται να αυτοκτονήσουν και κάποιοι το καταφέρνουν αυτό.

Τέτοιες επιπτώσεις και δυσμενείς συνέπειες πάντα υπήρχαν για τους εργάτες λόγω του καπιταλισμού αλλά οξύνθηκαν και έγιναν πιο δυσμενείς μετά την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση τα παραπάνω δημιουργούν ακόμα και ψυχολογικά προβλήματα στους εργαζόμενους. Αυτό ισχύει για όλο τον κόσμο και για όλους τους ......... εργαζόμενους του πλανήτη. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, οι επιστήμονες βλέπουν ότι οι άνθρωποι αυτοκτονούν ή έχουν άλλα προβλήματα ψυχολογικά ή μη κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων όπως απόλυση κτλπ.
Στη κρίση του 1997 που εμφανίστηκε στην Ασία, οι αυτοκτονίες είχαν αυξηθεί κατά 63%. Το 1999 στο Ταϊβάν επίσης συνέβησαν παρόμοια γεγονότα. Σε εξελιγμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία, δεν υπήρξαν αυτοκτονίες, αλλά οι εργαζόμενοι είχαν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις. Τον περασμένο Σεπτέμβρι στην Γαλλία είχαν αυτοκτονήσει 51 εργάτες ομαδικά αφήνοντας πίσω τους μια επιστολή που έλεγε ότι για αυτήν την κατάσταση φταίνε αυτοί που ήλεγχαν την επιχείρηση.
Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 6 εκατομμύριοι εργαζόμενοι που έχουν ηλικία 16-54 απολύονται λόγω ψυχολογικών προβλημάτων που έχουν. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι δεν είχαν τέτοια γεγονότα και προβλήματα ακόμα και κατά την κρίση μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
Παρόμοιες συνέπειες θα εμφανιστούν και στην Ελλάδα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ακόμα και σήμερα όμως μπορούμε να δούμε κάποια αποτελέσματα αυτής της κατάστασης. Η νεολαία έχει ψυχολογικά προβλήματα και αισθάνεται φόβο διότι δεν θα μπορέσει να βρει απασχόληση μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Για όλα αυτά φταίνει οι καπιταλιστές. Δεν τους ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι, αλλά μόνο το κέρδος που θα έχουν.
Αντίθετα με αυτό που υποστηρίζουν μερικοί, ότι η τεχνολογία βοήθησε τους εργαζόμενους εγώ θα έλεγα το αντίθετο. Δεν τους βοήθησε, αλλά χειροτέρευσε την κατάσταση τους. Βλέπετε π.χ. τις απολύσεις λόγω ρομπότ κτλπ.
Τελειώνοντας θα μπορούσα να πω ότι απέναντι στους καπιταλιστές και στο καπιταλιστικό σύστημα μπορούμε να αμυνθούμε με την οργάνωση. Πρέπει οι εργάτες, αλλά και γενικά όλες οι κατώτερες τάξεις της κοινωνίας να οργανωθούν. Αυτό έγινε στο παρελθόν, και ύστερα από πολλούς αγώνες αποκτήθηκαν τα δικαιώματα των εργατών..


του Καδήρ Αϊκούτ
Β΄έτος Νομικής ΔΠΘ.