Ο Ανδρέας Κουτούπης μιλάει για όλους και για όλα

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΟΥΠΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤHN ΧΡΥΣΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΥΝEΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕΝΕΙΟY

«Το facebook με κατέστρεψε»

Στην αρχή είχε επιφυλάξεις, δεν πίστευε ποτέ ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν ένα στέλεχος της ΝΔ, όπως ήταν αυτός για τη θέση του Ειδικού Γραμματέα ενός υπουργείου. Όταν όμως ο Ανδρέας Κουτούπης δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου και μίλησε μαζί του, η άποψή του άλλαξε. Ο 35χρονος οικονομολόγος με τη συντομότερη θητεία σε κυβερνητική θέση μιλά και εξηγεί πως το facebook γκρέμισε όλα όσα έχτιζε μια ολόκληρη ζωή. Όπως λέει και ο ίδιος, όλη αυτή η ιστορία του δίδαξε ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν και κυρίως αυτούς που θεωρείς φίλους σου.

Γιατί ένας επιτυχημένος επαγγελματίας όπως εσείς να θέλει να γίνει ειδικός γραμματέας;

Ο λόγος που έπαιξα με την τύχη μου ήταν ότι ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου και στο δημόσιο τομέα με σκοπό να γίνω πιο γνωστός και να προσφέρω στην πατρίδα μου. Στον ιδιωτικό τομέα είχα δοκιμαστεί και νομίζω ότι είχα φτάσει σε ένα επίπεδο, που δεν είχα να αποδείξω τίποτα παραπάνω. Στο δημόσιο δεν είχα δοκιμαστεί ποτέ, το είδα λοιπόν σαν μια καλή ευκαιρία.

Εσείς έχετε δηλώσει ότι είστε παιδί της ΝΔ έτσι δεν είναι; Γιατί δεν προσπαθήσατε να διεκδικήσετε μια παρόμοια θέση και επί κυβερνήσεως ΝΔ;

Δεν το είχα προσπαθήσει γιατί θεωρούσα ότι δεν ήμουν έτοιμος ακόμη να προσφέρω αυτά που θα μπορούσα τώρα με την εμπειρία που έχω. Η ΝΔ ήταν κυβέρνηση πριν 6 χρόνια και εγώ είχα προϋπηρεσία μόνο 4 χρόνια. Τώρα μετά από 10 χρόνια προϋπηρεσία και αρκετή εμπειρία σε πάρα πολλά έργα ελεγκτικά και συμβουλευτικά θεωρούσα ότι πλέον είχα τις δυνατότητες να μπορώ να προσφέρω.

Όταν υποβάλλατε την αίτηση πιστεύατε ότι πρόκειται για μια αξιοκρατική διαδικασία;

Όχι, δεν το πίστευα. Το έκανα πιο πολύ για να δω αν θα δούλευε η διαδικασία. Όταν υπέβαλλα την αίτηση και με καλέσανε στην πρώτη συνέντευξη, άλλαξα γνώμη αλλά κατ’ αρχήν δεν ήμουν 100% σίγουρος και είπα μήπως καλούν και κάποιους που έχουν τα προσόντα, έτσι ώστε να νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, στη συνέχεια μετά από το πρώτο ραντεβού ήμουν σίγουρος ότι η διαδικασία θα κυλήσει αξιοκρατικά.

Μιλήσατε με τον υπουργό; Ποια ήταν τα πρώτα λόγια του; Ήταν θετικός απέναντι σας;

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήθελε να με γνωρίσει ως άνθρωπο. Με ρώτησε να του πω κάποια πράγματα για μένα, με τι έχω ασχοληθεί και του ανέφερα για την επαγγελματική και ακαδημαϊκή μου δραστηριότητα. Εξαρχής φάνηκε ότι του άρεσαν αυτά, που έλεγα και η συζήτηση που κάναμε και εγώ έπαιρνα θετικά μηνύματα, χωρίς να μου έχει πει τίποτα βέβαια ο άνθρωπος ότι δηλαδή θα μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

Περιμένατε ότι θα σας επιλέξουν ή όταν ακούσατε το όνομα σας πέσατε από τα σύννεφα;

Για να είμαι ειλικρινής δεν το περίμενα, γιατί ήξερα ότι ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος, ότι από το κυβερνών κόμμα αρκετοί διεκδικούσαν αυτή τη θέση άρα δεν μου έδινα καθόλου ελπίδες. Μάλλον πιο πολύ ήθελα να γνωρίσω τον άνθρωπο, μήπως και χρειαστεί να με επιλέξει να τον βοηθήσω από άλλο πόστο που να μην ήταν τόσο εκτεθειμένο σε κίνδυνο.

Θα θέλατε κάποια στιγμή να πάρετε ένα τηλέφωνο τον κ. Παπακωνσταντίνου και να του εξηγήσετε τι ακριβώς έχει συμβεί; Τι θα του λέγατε σήμερα;

Σίγουρα. Δεν είναι ώριμες οι συνθήκες ακόμη να τον πάρω τηλέφωνο. Ίσως, αν περάσει λίγος καιρός ακόμα, ναι. Γιατί δεν θέλω και να παρεξηγηθεί. Άλλωστε γράφτηκαν τόσα ψέματα, ότι τον γνώριζα, ότι ήμασταν φίλοι, και δεν θα ήθελα και τον ίδιο να τον φέρω σε δύσκολη θέση. Εγώ τον γνώριζα μόνο από την τηλεόραση. Σήμερα θα του έλεγα ότι αν ήξερα σε τι μπελά θα έβαζα τον εαυτό μου και τον ίδιο δεν θα έμπλεκα σε αυτή τη διαδικασία.

Από όλη αυτή την περιπέτεια, που περάσατε, διδαχτήκατε κάτι;

Διδάχτηκα ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανέναν και κυρίως αυτούς που θεωρείς φίλους σου. Δεν υπάρχουν φίλοι στην πραγματικότητα. Όσον αφορά τα επαγγελματικά διδάχτηκα ότι οι κινήσεις μου θα πρέπει να είναι πιο μελετημένες. Γιατί με όλη αυτή την ιστορία έμεινα και χωρίς δουλειά.

Τώρα με τι ασχολείστε;

Τώρα ασχολούμαι με τα ακαδημαϊκά. Είμαι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, στο τμήμα Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου διδάσκω λογιστική και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο μεταπτυχιακό. Είμαι σε δυο πανεπιστήμια αλλά οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές. Δεν παίρνω τα χρήματα που έπαιρνα, οπότε θα πρέπει να κάνω και κάτι άλλο.

Δηλαδή στην ουσία χάσατε τη δουλειά σας από όλη αυτή την ιστορία.

Έχασα τη δουλειά μου και ιδιαίτερα μεγάλα εισοδήματα. Ως ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ θα έπαιρνα λιγότερα χρήματα από όσα έπαιρνα όταν εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα .

Αν γυρίζατε το χρόνο πίσω τι θα κάνατε; Θα συμπληρώνατε και πάλι την αίτηση;

Ναι θα ξανάκανα αίτηση όχι για πολιτική θέση αλλά για διοικητική όπως π.χ. για πρόεδρος Δ.Σ.. ή θα υπέβαλα αίτηση αν είχα την υποστήριξη του κόμματος που ήταν στην κυβέρνηση.

Φαντάζομαι ότι δεν είχατε καμία υποστήριξη από το κόμμα της ΝΔ στην υπόθεση σας…

Καμία. Με το κόμμα μου θα το επιδιώξω να μιλήσω.

Τελικά τι σας έχει πικράνει περισσότερο;

Το χειρότερο δε που με πείραξε είναι η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που προσβάλλει τα προσόντα μου και θεωρώ ότι είναι άδικη και μπορεί να μου δημιουργήσει προβλήματα στην επαγγελματική μου ζωή.