Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΜΑΣ


ΗΜΙΑΙΜΟΣ

Γουργούρισμα, ουρίτσα που παίζει σαν τρελή από τη χαρά της. Πώς ν’ αντισταθείς στο συναίσθημα. Η πάσα όλη ευτυχία που θα έλεγε και ο μετρ Αλέφαντος... Πως να μην ξεχάσεις την άσχημη μέρα στη δουλειά σου;. Πως αντιστέκεσαι σε μια χνουδάτη δεσποινίδα που πετάγεται στην αγκαλιά σου;. Που χώνεται ανάμεσα στην αγκαλιά σου και στο laptop σου και ας σε νευριάζει πρόσκαιρα η κτητικότητα της;. Ή ακόμη τί να κάνεις με τον μαγκίτη που κουνώντας την ουρά του αφού έρθει με φόρα στην αγκαλιά σου, φεύγει βολίδα και σε περιμένει στην πόρτα της κουζίνας για το μπισκότο του;. Υποκύπτεις στην άδολη αγάπη τους. Μπορείς κι’ αλιώς, είναι τόσο ανυστερόβουλη η συμπεριφορά τους στο πρόσωπο σου. Ούτε στρες ούτε μαύρες αισθάνεσαι. Μόνο χαρά και πληρότητα.

Τί άλλο μας προσφέρουν τα ζώα; Πολλά πράγματα για τα οποία δεν είμαστε ούτε καν υποψιασμένοι.

1. Σε μέρες αυξημένης εγκληματικότητας το να έχεις έναν σκύλο μέσα στο σπίτι σου είναι ο καλύτερος συναγερμός. Δεν πα να’χεις το καλύτερο και ακριβότερο σύστημα συναγερμού. Ο σκύλος καθαρίζει για σένα.

2. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων έχουν χαμηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και .........τριγλυκεριδίων σε σχέση με συνομηλίκους τους που δεν έχουν κατοικίδια. Σκεφτείτε ότι μόνο το να περπατάς τον σκύλο σου – και ας έχεις κάνει σοβαρή εγχείριση καρδιάς- σου προσθέτει χρόνια ζωής. Έστω αυτά τα 20 λεπτά που του αφιερώνεις για βόλτα.

3. Σύμφωνα με μακροχρόνιες έρευνες ιδιοκτήτες κατοικιδίων παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης μετά από σοβαρές ασθένειες. Οι πιθανότητες επιβίωσης μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο για παράδειγμα, αυξάνονται από 1 στις 87 (για τους μη ιδιοκτήτες κατοικιδίων) στις 1 στις 15 (για όσους έχουν ζωάκια). Στη Βρετανία από έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι μεταξύ γυναικών 50-60 ετών που ανάρρωναν από καρκίνο του στήθους, 87% των γυναικών δήλωσαν ότι τα κατοικίδιά τους βοήθησαν με τουλάχιστον έναν τρόπο στην υποστήριξή τους, ενώ ποσοστό 43% δήλωσαν ότι τα ζωάκια τους τις βοήθησαν και με πρακτικούς τρόπους στην ανάρρωσή τους, π.χ. δίνοντάς τους κίνητρο να επανέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

4. Κάνουν τα παιδιά πιο υπεύθυνα απέναντι στην ευθύνη να τους δίνουν τροφή ή και όταν τα βγάζουν βόλτα, το τελευταίο ειδικά εφόσον πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά. Αλλά και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες ή με χωρισμένους γονείς – αποδείχτηκε από έρευνες – ότι ανταπεξέρχονται με μεγαλύτερη επιτυχία στις δυσκολίες της ζωής, καθώς διαθέτουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και λειτουργούν καλύτερα συναισθηματικά από ό,τι τα παιδιά που δεν έχουν κατοικίδια. Επιπλέον, πειραματικά προγράμματα με κατοικίδια ζώα σε παιδιά με σοβαρές διαταραχές όπως ο αυτισμός, είχαν άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.

5. Τα κατοικίδια έχουν ευεργετική επιρροή στην τρίτη ηλικία, όπως και στους μοναχικούς ανθρώπους. Είναι η παρηγοριά και ο σύντροφος τους. Εκείνος που τους συναισθάνεται και μπορεί να αναστενάζει μαζί τους – ναι γίνεται αυτό, όσο απίστευτο κι’ αν ακούγεται- και να τους φιλά ή να παραμένει σιωπηλός και με χωμένη τη μουσούδα του στην αγκαλιά τους.

6. Μολονότι υπάρχει η άποψη ότι αν υποφέρουμε από αλλεργίες δεν πρέπει να έχουμε κατοικίδια, πολλές πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ειδικά για τα παιδιά, η συγκατοίκηση με ένα ζωάκι βοηθάει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα παιδιά που έζησαν με κατοικίδια κατά τα πρώτα πέντε με οκτώ χρόνια της ζωής τους έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης εποχιακών αλλεργιών και άσθματος ενώ εμφανίζουν καλύτερη γενικότερη υγεία από τα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς κατοικίδια.

7. Και στο τέλος θα αναφερθούμε στο ”Project Pooch” πειραματικό πρόγραμμα μέσω του οποίου ανήλικοι παραβάτες υιοθετούν σκυλάκια μετά από την έξοδό τους από σωφρονιστικά ιδρύματα. Μέχρι στιγμής το 100% όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα επανεντάχθηκαν με απόλυτη επιτυχία στην κοινωνία και δεν έδειξαν άλλα προβλήματα παραβατικότητας. Λίγο πράγμα είναι να τους κερδίσει η κοινωνία, και να κερδίσουν και οι ίδιοι οι ανήλικοι τη ζωή τους;. και αυτό χάρη στα σκυλάκια και μόνο.