2010: Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ


ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ

Καινούριος Χρόνος μπαίνει. Όμορφα πράγματα δεν μπορούν παρά να μας συμβούν. Τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο στη ζωή. Όταν μάλιστα κάτι έχει ανοδική πορεία στο χέρι μας είναι να το διατηρήσουμε εκεί πάνω που είναι και βάζοντας πλάτη να το πάμε και παραπάνω. Η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας είναι το Είναι μας. Η επικοινωνία μας με την πρώτη ακατάληπτη ίσως λέξη που ψιλοπροφέραμε στη Μάνα που μας έφερε στη Γη. Οι ήχοι-λέξεις σε απομίμηση των μεγάλων που ακούγαμε στο σπίτι και προσπαθούσαμε με τον τρόπο μας να το ανταποδώσουμε ως τη δική μας απάντηση. Τόσους αιώνες, τόσα εκατομμύρια ΣυνΕλλήνων με τον ίδιο τρόπο επικοινωνούσαν και θα συνεχίσουν να επικοινωνούν. Στην τελική αυτή είναι η διαδικασία επικοινωνίας του ανθρώπου απανταχού.

Η Νεοελληνική Γλώσσα τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει μεγάλη άνοδο και προσπαθούν πολλές χιλιάδες ανθρώπων να την εκμάθουν. Τα στοιχεία είναι τα εξής: Στα Βαλκάνια είναι 13 τα πανεπιστημιακά ιδρύματα , όπου λειτουργούν τακτικά τμήματα νεοελληνικών σπουδών.

Πιο συγκεκριμένα επικεφαλής είναι η Βουλγαρία, με τμήματα νεοελληνικών σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας και ακολουθούν η Τουρκία με τρία, η Ρουμανία και η Αλβανία με δύο κάθε μία αντίστοιχα. Ο δε συνολικός αριθμός φοιτητών ξεπερνά τους 1.300.

Η ελληνική γλώσσα, εκτός από τα πανεπιστήμια, διδάσκεται σχεδόν σε όλες τις χώρες και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, του δημοσίου και ιδιωτικά, καθώς και σε φροντιστήρια. Είναι πιο αποτελεσματική η διάδοση της ελληνικής λόγω των ανθρώπινων και εμπορικό-οικονομικών επαφών. Στη Βουλγαρία, 4.000 φοιτητές επιλέγουν τα ελληνικά ως ξένη γλώσσα και 250 από αυτούς ως πρώτη επιλογή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι πτυχιούχοι των ελληνικών τμημάτων στα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας έρχονται πρώτοι όσον αφορά την εξασφάλιση εργασίας ενώ η Νεοελληνική διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρείας, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά, στο Πανεπιστήμιο Οβιέδο της Ισπανίας, Πανεπιστήμιο Tours της Γαλλίας, στο Πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης, στο Πανεπιστήμιο τυυ Βελιγραδίου, στο Queens College της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, στο Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, στο Georgetown University στην Ουάσιγκτον, στο Πανεπιστήμιο του Καϊρου, στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, στο Πανεπιστήμιο Βατούμ της Γεωργίας, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Πανεπιστήμιο Νις της Σερβίας, στο Πανεπιστήμιο New South Wales στο Σύδνεύ της Αυστραλίας, στο Πανεπιστήμιο Μονς – Αινώ του Βελγίου, στο University of Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Πανεπιστήμιο του Ααχεν της Γερμανίας, στο Istituto Universitario Suor Orsola Benicasa της Νάπολης, στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα της Ισπανίας, στο Πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αδελαίδα της Αυστραλίας, στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άϊρες της Αργεντινής, στα Πανεπιστήμια Brown, Columbia, Harvard, Missouri-St. Louis, Washington των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Πανεπιστήμιο της Χαίφας του Ισραήλ, στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας της Ισπανίας, στα Πανεπιστήμια Cambridge και Oxford, στο Πανεπιστήμιο Ροστόβ στη Ρωσία, στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, και στα Πανεπιστήμια Μεξικού και Χιλής ενώ τελευταία μάθαμε ότι η Νεοελληνική διδάσκεται και στη Στρατιωτική Ακαδημία της Βουδαπέστης.

Η πρόταση μας προς όλους τους Έλληνες Ιστολόγους είναι να αναλάβουμε και μεις από την καινούρια χρονιά το μερίδιο προβολής της Γλώσσας και του Πολιτισμού μας στο βαθμό που μας ανήκει. Πώς:

1. Κάνοντας μια ηλεκτρονική αδελφοποίηση με ένα ιστολόγιο του εξωτερικού, αυτό που λέμε ένα e-twinning. Και εφόσον αυτό επιτευχθεί:

2. Κάθε μέρα τους στέλνουμε ένα video με μια περιοχή της Ελλάδας, με τα μνημεία της, με τη μουσική της. Είναι μια προβολή που μπορεί να πάρει 2-3 μέρες. Το παραπάνω θα κούραζε. Τέτοια video έχει πολλά το youtube, πολλά από αυτά ανήκουν και σε τουρίστες που τα έχουν γυρίσει εκφράζοντας τον θαυμασμό τους.

3. Ακολουθώντας τη γνωστή και πολλή πετυχημένη συνταγή του A Word A Day, προγράμματος που στέλνει σε όλους τους συνδρομητές του, που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο σε όλο τον κόσμο. μια λέξη της Αγγλικής κάθε μέρα, εμείς μπορούμε να τους στέλνουμε μια ελληνική λέξη με την Ελληνική γραφή της, την εξήγηση της, τη φωνητική γραφή της, και τη λατινική γραφή της.

4. Και επειδή η Ελληνική μουσική είναι διεθνώς γνωστή και πολύ αρεστή- και δόξα τω Θεώ το youtube έχει αρκετές χιλιάδες κομμάτια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε- μετά από την προβολή μιας περιοχής και ως διάλειμμα.

Όσοι ενδιαφέρεστε είμαστε εδώ να συνεργαστούμε. Ας κάνουμε και μεις οι ιστολόγοι κάτι για την προβολή της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι ο βόθρος που προβάλλουν οι γνωστοί ξένοι, αλλά αυτό το όμορφο και μεγάλο που θα προσπαθήσουμε να προβάλλουμε Εμείς. Βοήθεια και από επισκέπτες του ιστολογίου μας γίνεται δεκτή με ευαρέσκεια.