13 για κακούργημα 800 για φακέλωμα

Η οργή δεν συλλαμβάνεται

Πρόσωπο με πρόσωπο ήρθαν χθες η γενιά της μηδενικής ενοχής με την εξουσία της μηδενικής ανοχής. Παιδιά του Γυμνασίου ή και ακόμη μικρότερα, χωρίς ποινικό και πολιτικό μητρώο, συνοδευμένα από γονείς ή ενταγμένα σε άγουρες παρέες είχαν την ευκαιρία να τρέξουν στους δρόμους της Αθήνας, να φοβηθούν και να φωνάξουν, να δουν την «αθηναϊκή τριλογία», τους τρεις ναούς της μάθησης (Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, Βιβλιοθήκη) περικυκλωμένους από τα ΜΑΤ. Για το καλό τους...

Η συγκεκριμένη εικόνα, των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου «στεφανωμένων» από τους κρανοφόρους ήταν βέβαια πρωτοφανής ακόμη και για τους πιο μεγάλους σε ηλικία. Διαμορφώθηκε το απόγευμα, την ώρα που το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του περνώντας από τα Χαυτεία, τη Σταδίου και τη Βουλή. Ενας κύκλος που έσπασε σε πολλά σημεία καθώς τόσο τα νεότερα όσο και τα πρεσβύτερα μέλη (εκπαιδευτικοί, φοιτητές κ.λπ.) χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα που έπεφταν βροχή, όποτε οι αστυνομικές δυνάμεις έκριναν ότι έπρεπε να παρέμβουν για να διαφυλάξουν την τάξη.

Κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στα Προπύλαια ήδη πριν από τις 12 το μεσημέρι. Εως την ώρα εκείνη και από πολύ νωρίς το πρωί είχε ξεκινήσει αγώνας .........
δρόμου να αποκατασταθεί η εικόνα του Πανεπιστημίου μετά τα χθεσινά περιστατικά. Η ελληνική σημαία είχε αποκατασταθεί στην οροφή, το μαυροκόκκινο πανό ξεκρεμάστηκε και αποθηκεύτηκε στην πίσω αυλή όπου δεκάδες καθαρίστριες (συναδέλφισσες της Κωνσταντίνας Κούνεβα) έτρεχαν για να καθαρίσουν τα δάπεδα και τους τοίχους από τα συνθήματα και τα απομεινάρια της κατάληψης. Στις 10 το πρωί, ο χώρος γύρω από τα Προπύλαια ήταν ίσως ένας από τους πιο καθαρούς της Αθήνας, η οποία κατά τα άλλα παραμένει διακοσμημένη με μικρούς (γύρω από τα καλάθια) και μεγάλους (γύρω από τους κάδους) λόφους σκουπιδιών. Οσο για το βραβείο της καλύτερης «σκουπιδο-διακόσμησης», αυτό το διεκδικούν με αξιώσεις τα Εξάρχεια, όπου κάδοι και απορρίμματα έπεσαν θύματα φωτιάς που δεν ολοκλήρωσε το απορρυπαντικό της έργο.

Ολοι οι 16άρηδες φορούσαν κουκούλες. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι ντύθηκαν στα μαύρα. Περίπου 2.000 παιδιά του Γυμνασίου περιφέρονταν σκόρπια, όπως έκαναν και σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Ορισμένα κρατούσαν κόκκινες και μαύρες σημαίες. Ελεγαν ότι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα, ότι δεν ήταν οργανωμένοι στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μανάδες και πατεράδες που κρατούσαν 11χρονους και 12χρονους μαθητές από το χέρι. Γονείς και παιδιά φορούσαν μάσκες -ακόμα και αντιασφυξιογόνες- είχαν καλύψει το πρόσωπο με «Μαλόξ». Στην οδό Σταδίου κάποιοι πελάτες καφετέριας τους προσέφεραν μερικά μπουκάλια νερό.

Περίπου 20 σχολεία συμμετείχαν στην πορεία με δικά τους μπλοκ και πανό. Μεταξύ αυτών ήταν: Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Καλλιτεχνικό Παλλήνης, 5ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, 5ο Λύκειο Ιλίου, 5ο Λύκειο Πετρούπολης, 13ο Λύκειο Αθήνας. «Οι σφαίρες δεν δολοφονούν συνειδήσεις», έγραφε ένα από τα πανό των μαθητών.

Σχεδόν 600 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην πορεία. Πολλοί εκπαιδευτικοί ακολουθούσαν την πορεία μαζί με τους μαθητές τους, κάνοντας περιφρούρηση. Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν το μπλοκ του Πολυτεχνείου, δύο μπλοκ εκπαιδευτικών με τα πανό τους, διδασκαλικών συλλόγων και της ΟΛΜΕ. Από την πλευρά των πανεπιστημιακών συμμετείχε η «Συσπείρωση». Το σύνθημα που φώναζαν οι εκπαιδευτικοί ήταν: «Ψωμί, δουλειά, δημοκρατία - Κάτω η κρατική τρομοκρατία».
Ελευθεροτυπία