Ασφαλιστικό: Ώρα μηδέν


"Πονοκέφαλο" προκαλεί στην κυβέρνηση η ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ "μαύρη τρύπα" στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο ποσό αυτό ανέρχονται οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης ταμείων, όπως διαπιστώθηκε από την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

«Τολμηρά βήματα» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος ζήτησε από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε ημερίδα στη Βουλή.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας Α. Λοβέρδος και Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσαν την άμεση έναρξη διάλογου για την εξέταση του θέματος με προσκλήσεις στους κοινωνικούς εταίρους.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των ..........ασφαλιστικών ταμείων απο φέτος και πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές για την αντιμετώπιση τους.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, μεταξύ άλλων, εξετάζουν τη δημιουργία ενός «κεφαλαίου άμεσης δράσης» για την κάλυψη των άμεσων αναγκών χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων, την αύξηση του πέναλτι στο 6% ως αντικίνητρο για την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και την μεγαλύτερη ενοποίηση των ταμείων (σε σχέση με το νόμο Πετραλιά) με στόχο να φθάσουν τα 4.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει προαναγγείλει επίσης την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης για το ασφαλιστικό, "πόθεν λέσχες" για όλους και απλοποίηση των φορολογικών δηλώσεων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών μελετά το νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα γίνει η εξίσωση και σύντομα θα στείλει το σχετικό νομοσχέδιο στην Κομισιόν.

Στόχος είναι να προχωρήσει σταδιακά και σε βάθος χρόνου η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, διαφυλάσσοντας όμως «κάποια» δικαιώματα, όπως είπε ο υπουργός.