Ωριμες συνθήκες για λύση

Γράφει ο Αθανάσιος Ελλις

Η αδικοπραξία των Σκοπίων συνίσταται στο γεγονός ότι ενώ ως κράτος και ως εθνότητα είναι Μέρος, αυτοπροβάλλονται σαν να είναι Ολον. Αποκαλούν το κράτος τους “Μακεδονία”, την εθνότητα και τη γλώσσα “μακεδονική”, γιατί μέσω αυτών των ονομάτων προσπαθούν να εγγράψουν υποθήκες στο σύνολο της Μακεδονίας», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και συμπλήρωσε: «Υποστηρίζουμε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για το κράτος, που θα είναι για όλες τις χρήσεις με αποκλειστικό σκοπό οι ονομασίες να αντανακλούν την πραγματικότητα της περιοχής για να λειτουργούν ως παράγοντας καλής γειτονίας κι όχι ως παράγοντας που δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις και το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή».

Η συμβιβαστική ονομασία είναι γνωστή. «Βόρεια Μακεδονία». Την έχει προτείνει επίσημα ο ΟΗΕ. Η Αθήνα θα την αποδεχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιείται έναντι όλων, θέση λογική και για πολλούς τρίτους οι οποίοι παραδέχονται ότι θα αποτελούσε παραλογισμό ύστερα από 17 χρόνια διαπραγματεύσεων να καταλήξουν τα δύο μέρη σε μια λύση που θα προβλέπει δύο ονομασίες για διεθνή χρήση, μία για διακρατικές σχέσεις και άλλη για διεθνείς οργανισμούς και συναντήσεις.

Οταν πριν από δύο χρόνια ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, είχε τη στήριξη του κ. Παπανδρέου. Εάν, όπως αναμένεται, ο ........
τελευταίος κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο και ως πρωθυπουργός, θα έχει τη στήριξη της Ν.Δ. Αλλωστε, στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο Κώστας Καραμανλής δεσμεύθηκε να στηρίξει την κυβέρνηση σε δύσκολες αποφάσεις με τις οποίες η Ν.Δ. είναι σύμφωνη.

Στα Σκόπια ο Νίκολα Γκρούεφσκι αντιλαμβάνεται ότι η χρονική συγκυρία είναι κρίσιμη. Εξετάζει και αυτός σοβαρά την αποδοχή της ονομασίας που προτείνει ο ΟΗΕ και μάλλον απομακρύνεται από την αρχική επιλογή του να καταθέσει ενδεχόμενη συμφωνία σε δημοψήφισμα, μετά τις επί του αντιθέτου επισημάνσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων. Αν και δημόσια δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος, ο νεαρός πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αντιλαμβάνεται ότι η πρώτη, έστω και άτυπη, συνάντησή του με Ελληνα πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου, προσφέρει μια ευκαιρία. Προβληματίζεται για το εάν θα την αδράξει, και εάν ναι, για το πώς θα εξηγήσει στην κοινή γνώμη της χώρας του τη μετακίνησή του προς μια πιο ρεαλιστική στάση. Δεν θα είναι δύσκολο. Αλλωστε, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τσερβένκοφσκι, δήλωσε ότι θα τον στηρίξει σε μια συμβιβαστική λύση.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. Οι δύο πρωθυπουργοί είναι πανίσχυροι και σε αυτή τη φάση δεν απειλούνται από κανένα πολιτικό αντίπαλο, ενώ και στις δύο χώρες η αντιπολίτευση δηλώνει δημόσια ότι θα στηρίξει έναν συμβιβασμό. Είναι η πρώτη φορά που στην πολιτική σκηνή των δύο χωρών υφίσταται ένα τόσο θετικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο εντυπώσεων το άνοιγμα του Γιώργου Παπανδρέου και η θερμή υποδοχή που έτυχε από τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας δημιουργούν ένα πρόσφορο επικοινωνιακό περιβάλλον.

Πριν από δυο χρόνια η Ελλάδα έκανε ένα μεγάλο βήμα όταν ανακοίνωσε ότι μεταβάλλει την επίσημη θέση της -κίνηση πολιτικά ριψοκίνδυνη στο εσωτερικό- και αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ο οποίος όμως θα προσδιορίζεται γεωγραφικά και θα χρησιμοποιείται έναντι όλων. Ο Μάθιου Νίμιτς αναμένει τους δύο διαπραγματευτές στη Νέα Υόρκη σε δύο περίπου εβδομάδες. Εάν η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες επιθυμούν ειλικρινά να κλείσει η πληγή, αυτή είναι η στιγμή για να ασκήσουν την επιρροή τους στα Σκόπια, ώστε να συναντήσουν την Αθήνα στο μέσο της διαδρομής.
ΠΗΓΗ