Ξεκινά εκ νέου ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

Σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Λοβέρδος εγκαινιάζοντας το νέο γύρο διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

Επί τάπητος τίθεται εκ νέου το ασφαλιστικό καθώς σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εργασίας ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τις προϋποθέσεις του κοινωνικού διαλόγου επί του ασφαλιστικού. Στις 9 το πρωί ξεκίνησε η συνάντηση των κ. Ανδ. Λοβέρδου και Γ. Κουτρουμάνη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΔΥ, ενώ θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Στις 14:00 θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και στις 16:00 με τους εκπροσώπου του ΣΕΒ.

Σε περίπτωση που θα παρεμποδιστεί και πάλι η είσοδος των συνδικαλιστών στον διάλογο ή σημειωθούν προπηλακισμοί, η κυβέρνηση θα επιλέξει τον χώρο της Βουλής για τη διεξαγωγή της συζήτησης. Την Τρίτη ο κ. Λοβέρδος πραγματοποίησε σύσκεψη στο υπουργείο, με θέμα τα ανοιχτά προβλήματα του ασφαλιστικού.

Επιπλέον, το πρωί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που παρεμπόδισαν προχθές την πραγματοποίηση των συναντήσεων στο υπουργείο Εργασίας. Πάντως, όπως προκύπτει και από δηλώσεις του ...........
υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη, σε τηλεοπτικό σταθμό, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης δεν συμπεριλαμβάνονται μέτρα για την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προσδιορίστηκε και η συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων με αφορμή την πρόταση του ΣΕΒ να ξεκινήσουν νωρίτερα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η συνάντηση θα επιβεβαιώσει ότι η ΓΣΕΕ δεν προτίθεται να ξεκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία και δεν πρόκειται να έχει συνέχεια.

Ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συμβάσεων παρουσιάζει και η πρόσκληση του κ. Λοβέρδου προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τη Συνεταιριστική Ένωση και την ΟΤΟΕ. Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου και αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς ενδέχεται να εγείρει θέμα αλλαγής της διάταξης για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης στις τράπεζες. Αλλωστε το ενδιαφέρον στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας είναι ότι δεν απευθύνεται σε τραπεζίτες αλλά σε Ενώσεις, οι οποίες ωστόσο αμφισβητούν το ρόλο που τους αποδίδεται από την ΟΤΟΕ και τον ΟΜΕΔ, ως φορείς εργοδοτών με δικαίωμα και υποχρέωση υπογραφής συμβάσεων.

Ενδιαφέρον από ιδιωτικούς φορείς

Το έντονο ενδιαφέρον ιδιωτικών και κοινωνικών φορέων έχει προκαλέσει η επανέναρξη του διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Την Τετάρτη πραγματοιήθηκε το συνέδριο «Insurance Money Conference 2009», που διοργανώνεται από την Money Conferences, όπου οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για επέκταση στην ασφαλιστική αγορά και την δημιουργίων ανταγωνστικότερων ασφαλιστικών πακέτων.

Επιπλέον, σήμερα το ΤΕΕ διοργανώνει ημερίδα για το ασφαλιστικό με θέμα τη Λειτουργία και Αξιοποίηση της Περιουσίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και προτάσεις για τον Εκσυγχρονισμό τους με βάση τα νέα Κοινωνικοοικονομικά Δεδομένα. Σκοπός της ημερίδας είναι να θίξει μία σειρά από ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία, τις πρακτικές και κατά συνέπεια τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Ταμείου των μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και γενικότερα των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Ελλάδα.