Το Τραγούδι της ημέρας

Την καλημέρα μας με ένα τραγούδι από τον Simple Man Radio

Yma Sumac
Όταν ακούς τραγούδια της αναρωτιέσαι τι όργανο είναι αυτό που συνοδεύει μια τραγουδίστρια. Όταν διαπιστώνεις ότι είναι η ίδια η φωνή της όλες οι αισθήσεις αισθάνονται δέος στο άκουσμα. Η μαγική φωνή της κάλυπτε λένε πέντε οκτάβες, μάλλον όμως έκανε ότι ήθελε με το θεϊκό όργανο που διέθετε.
Γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’20 στο χωριό Ichocan του Περού στις Άνδεις η «μούσα των θεών», η θρυλική Yma Sumac. Το πλήρες όνομά της είναι Emperatriz Sumac Chavarri Atahualpa. Θρύλος, μύθος, ότι και να βάλεις δίπλα στο όνομά της θα είναι λίγο. Σε όποιο τραγούδι της και να την ακούσεις είναι απόλαυση ανακατεμένη με έκπληξη για το φαινόμενο που περπάτησε τον πλανήτη.
Λέγεται πως όταν η Yma τραγούδησε πρώτα φορά σε κοινό το πρώτο τραγούδι του δίσκου με τίτλο «Taita Inty» (Virgin of the Sun God) αποκαλύπτοντας το φάσμα της φωνής της, το κοινό σοκαρίστηκε τόσο που όταν τελείωσε το τραγούδι της την χειροκρότησε αφού προηγήθηκε παύση κάποιων δευτερολέπτων…Να σημειωθεί εδώ πως οι στίχοι των τραγουδιών είναι σε διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν οι φυλές-απόγονοι των Ίνκας!Αλήθεια ποιος δεν σοκάρετε όταν την ακούει πρώτη φορά;