Το γράμμα του Ερντογάν στον Παπανδρέου...


Διάλογο εφ΄ όλης της ύλης σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων προτείνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επιστολή του προς τον κ. Γ. Παπανδρέου . Ο σκοπός του κ. Ερντογάν είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεκάθαρος. Με την αξιολόγηση της Τουρκίας στον ορίζοντα, ο τούρκος πρωθυπουργός θέλει να δείξει στις Βρυξέλλες ότι η Αγκυρα είναι πρόθυμη να συνομιλήσει και να λύσει τα προβλήματα. Και την ίδια στιγμή, να στρέψει την πίεση προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, ώστε να μην είναι η Αγκυρα η κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Επομένως η χρονική συγκυρία της αποστολής της επιστολής και το ότι δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο τυχαία γεγονότα δεν είναι. Επιπλέον, προσθέτουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν πρέπει να αγνοείται η επιθυμία της Ουάσιγκτον να υπάρξει συντόμως εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, ακόμη και με αναθεώρηση των διεθνών κειμένων που ορίζουν το καθεστώς του, όπως αναφερόταν στο non paper που περιήλθε σε γνώση της Αθήνας ήδη από το καλοκαίρι και είχε αποκαλύψει «Το Βήμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της επιστολής δεν περιορίζεται σε γενικόλογες τοποθετήσεις. Περιέχει συγκεκριμένες και κατά ορισμένες πηγές προωθημένες προτάσεις για το ........
σύνολο των θεμάτων που εντάσσονται στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (Αιγαίο και Κυπριακό). Η επιστολή εστάλη στις 30 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πλευρά, και επεδόθη στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δ.Δρούτσα από τον τούρκο πρεσβευτή Μεχμέτ Χασάν Γκογκούς τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπάρξει προσεχώς απάντηση από την Αθήνα.

Η κίνηση Ερντογάν επιβεβαιώνει, σημειώνουν οι γνωρίζοντες, ότι υπάρχει νέα κινητικότητα στις διμερείς σχέσεις εν όψει και του οροσήμου του Δεκεμβρίου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Επί των ζητημάτων αυτών, ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της Τουρκίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς θα έχει κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του στην Αθήνα συνομιλίες τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα.

O πως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», ο κ. Ερντογάν αναφέρει στην επιστολή του ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα, για τις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να αναπτυχθούν στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, θα συμβάλουν θετικά στην ειρήνη στην περιοχή και στη σταθερότητα. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από την απαιτούμενη βούληση για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς και ότι είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα υφιστάμενα θέματα. Και διαβιβάστηκε σειρά προτάσεων για τη δημιουργία νέων δυνατοτήτων συνεργασίας.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, η αντίληψη των «μηδενικών προβλημάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών» είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Στην επιστολή διατυπώθηκε, επίσης, ότι κατά την περίοδο της νέας κυβέρνησης, που ήρθε στην εξουσία στην Ελλάδα, θα μπορέσει να δοθεί μια νέα επιτάχυνση στη διμερή συνεργασία και στο χρονοδιάγραμμα διαλόγου που διαρκεί εδώ και 10 χρόνια.

Το πρωί, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον νέο πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, στον οποίο και επεσήμανε τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας στο Αιγαίο, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε από την προχθεσινή υπέρπτηση στο Φαρμακονήσι. «Στόχος μας είναι να τίθενται τα θέματα υπό πολιτικό έλεγχοώστε να αποφεύγονται περιττές τριβές και εντάσεις» τόνισε ο υπουργός.
ΠΗΓΗ