Ψάχνουν να βρουν... 10.000 εκπαιδευτικούς


Στην... αναζήτηση των περίπου 10.000 εκπαιδευτικών που έχουν αποσπαστεί σε διάφορες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν επιδοθεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ύστερα από εντολή της υπουργού, Αννας Διαμαντοπούλου, ενώ την ίδια στιγμή οι ελλείψεις στα σχολεία παραμένουν και οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι υπάρχουν περίπου 1.000 κενές θέσεις.

Η Αννα Διαμαντοπούλου προσπαθώντας να εντοπίσει πού βρίσκονται όλοι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί βρήκε 1.013 μέσα στο ίδιο της το υπουργείο, ενώ οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι σε περιφερειακές διευθύνσεις έως και τις ιερές μητροπόλεις.
Κενά και ελλείψεις παρατηρούνται στα σχολεία τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπως έδειξε έρευνα που διέταξε η υπ. Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου
Κενά και ελλείψεις παρατηρούνται στα σχολεία τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, όπως έδειξε έρευνα που διέταξε η υπ. Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου

Στην αρχή κανείς δεν της έδινε ακριβή εικόνα και έτσι ζήτησε έναν πλήρη και αναλυτικό πίνακα με τα ονόματα όλων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών, τη θέση στην οποία υπηρετούν και τον συνολικό χρόνο που βρίσκονται αποσπασμένοι στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και το γραφείο στο οποίο εργάζονται, αφού κάποιοι ήταν... αγνοούμενοι.

Μάλιστα, όπως τόνιζαν παράγοντες του υπουργείου, η ......
κατανομή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών ανά ειδικότητα αποδεικνύει πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα κριτήριο παραγωγικής χρησιμότητας, καθώς πρυτανεύουν τα κριτήρια πελατειακής εξυπηρέτησης. Κατόπιν αυτής της διαπίστωσης, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποφάσισε ότι το ζήτημα των αποσπάσεων, όπου αυτές είναι αναγκαίες, θα αντιμετωπιστεί συνολικά στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων και ρυθμίσεων, ενώ αναμένονται και οι προτάσεις των φορέων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος ορθολογικής διαχείρισης και κατανομής του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας (προσλήψεις, μετατάξεις, αποσπάσεις, διαθέσεις, κ.λπ.) που θα έχει τρεις βασικούς πυλώνες:

* Την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο των πραγματικών αναγκών του μαθητή
* Τη διαφάνεια (με ανοιχτές διαδικασίες και όχι πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων)
* Και την αξιοκρατία (αξιοποίηση προσόντων και όχι γνωριμιών).

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, ενώ κάθε χρονιά τα κενά σε σχολεία της χώρας είναι πολλά και οι χαμένες διδακτικές ώρες δεκάδες, η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση (Σεπτέμβριος 2009), εμφανίζεται να έχει την πρωτιά στην αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών.

Ανά 1.000 μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντιστοιχούν 117,4 εκπαιδευτικοί για την Ελλάδα, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 76,4.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ Η/Υ
Εξετάζεται η εξαίρεση παιδιών ΑμΕΑ

Το θέμα της εξαίρεσης αρκετών μαθητών με ειδικές ανάγκες -από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΠΘ- από τη λίστα των δικαιούχων για τη χορήγηση του κουπονιού, ύψους 450 ευρώ, που αφορούσε την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, εξετάζει η νέα υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου.

Το θέμα αποκαλύφθηκε αρχικά στον Νομό Ιωαννίνων, ύστερα από καταγγελίες γονέων και εκπαιδευτικών, και, όπως επιβεβαιώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας, αφορά και κάποιες άλλες περιοχές της χώρας.
ΠΗΓΗ