Σουηδικό σοκ για τις προοπτικές της ευρωοικονομίας


Στοιχεία-σοκ για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης και της ΕΕ κυκλοφορούν στα γραφεία των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των «27» εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup και του αυριανού Εco/Fin που συγκαλούνται από τη σουηδική προεδρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Σουηδών, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην ΕΕ θα ανέλθει στο τέλος του 2009 στο 6% του ΑΕΠ, θα είναι δηλαδή διπλάσιο από το επιτρεπτό όριο του 3%, ενώ το δημοσιονομικό χρέος από 60% του ΑΕΠ που ήταν το 2008 θα ξεπεράσει το 70% το 2009 και θα εκτοξευθεί στο 80% το 2010 και είναι πιθανόν να αυξηθεί στο 100% το 2015 και σε ορισμένες χώρες να αγγίξει το 140% του ΑΕΠ. Το πιο σοβαρό όμως ζήτημα είναι ότι η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα εκτοξευθεί στο μεταπολεμικό επίπεδο του 11% έως το 2010 με τάσεις ανόδου. Για να αντιμετωπιστεί η δυσμενής αυτή κατάσταση και- το κυριότερο- για να προληφθούν κοινωνικές εκρήξεις λόγω της μεγάλης ανεργίας και της φτώχειας οι Σουηδοί προτείνουν την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Στο κείμενο που απέστειλε η σουηδική προεδρία εν όψει των δύο συνεδριάσεων επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι και:

Η ενθάρρυνση ευέλικτων ρυθμίσεων του χρόνου εργασίας.

Η αποφυγή σχημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης.

Οι επιδοτήσεις προσλήψεων με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Η προώθηση προγραμμάτων διασφάλισης της εργασίας.

Η προώθηση σχημάτων ενεργοποίησης των .......
.ανέργων.

Οι δυσοίωνες προβλέψεις του Εco/Fin προβληματίζουν ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο γνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κινηθεί σε ένα γενικότερο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναγκάζονται να περιορίσουν τις εισαγωγές τους, ο τουρισμός μειώνεται, οι παραγγελίες στη βιομηχανία επίσης και οι πιέσεις στην αγορά εργασίας φθάνουν στο απροχώρητο.

Η δυσμενής αυτή κατάσταση θα συνεχισθεί και κατά συνέπεια η ελληνική οικονομία θα συναντά πολλές δυσκολίες τουλάχιστον ως το τέλος του 2010.

Οι εξαγωγές της Ελλάδας θα μειώνονται, οι εισπράξεις από τον τουρισμό επίσης και φυσικά θα δυσκολέψουν και πάλι οι όροι δανειοδότησης.

Πρόγευση για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας έδωσε προχθές ο πρόεδρος του Εurogroup, ο λουξεμβούργιος υπουργός Οικονομίας κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε ότι τη δεκαετία 2010-2020 η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί το 1,5%, ενώ την προηγούμενη περίοδο ήταν 2,5%. Το ποσοστό αυτό, είπε, δεν επιτρέπει τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων απασχόλησης ώστε να περιορισθεί σημαντικά η ανεργία, ενώ περιορίζει αισθητά τα δημοσιονομικά περιθώρια των κρατών-μελών, που βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με μια σημαντική αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους.

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο προς το Συμβούλιο των υπουργών, οι «27» θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις μακροοικονομικές πολιτικές και να αρχίσουν οι συζητήσεις για το πώς θα επιτευχθεί η επαναφορά σε κανονικές συνθήκες των χρηματοπιστωτικών, δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών.

Συναφώς, βασική προτεραιότητα της ΕΕ είναι η αποτροπή μιας μελλοντικής κατάστασης κατά την οποία τα κράτη-μέλη θα εισέλθουν στην επόμενη οικονομική ύφεση έχοντας υπέρογκα δημόσια χρέη και μη βιώσιμες δημοσιονομικές θέσεις.

Ταυτόχρονα έχει εδραιωθεί η θέση περί αναγκαιότητας των μεταρρυθμίσεων των φορολογικών συστημάτων, αλλά και των συνταξιοδοτικών συστημάτων και συστημάτων πρόνοιας και της αναγκαιότητας έμφασης στην εκπαίδευση, καθώς και στην έρευνα και στην ανάπτυξη.

Επισημαίνεται ότι το Εco/Fin δεν αναφέρεται μόνον στα προβλήματα, αλλά και σε μια ολοκληρωμένη δημοσιονομική στρατηγική εξόδου από την ύφεση και τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η στρατηγική εξόδου θα πρέπει να περιλαμβάνει την έγκαιρη απόσυρση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί, τη συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, την εντατικοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων (όπως το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, κοινοτικής δαπάνης 24,4 δισ. ευρώ).

Τέλος, επισημαίνεται το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως «η διεθνής χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής» θα απαιτήσει 5-7 δισ. ευρώ ετησίως από το 2010-2012 και ότι μόνον οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειασθούν συνολική χρηματοδότηση περίπου 100 δισ. ευρώ έως το 2020 προκειμένου να μετριάσουν τις εκπομπές αερίων και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Ολα τα ανωτέρω θέματα, αλλά κα οι νέοι διακανονισμοί στη χρηματοπιστωτική εποπτεία θα απασχολήσουν το Εurogroup και το Εco/Fin και τα περισσότερα από αυτά θα συζητηθούν εκ νέου στο Εco/Fin της 20ής Οκτωβρίου 2009.
BHMA