Η ΣΧΕΣΗ ΠΟΛΙΤΗ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ

Γράφει ο Λεωνίδας Ορφανουδάκης

Παρακολουθώ και παρατηρώ σε όλη την προεκλογική περίοδο τις συμπεριφορές των συμπατριωτών μου απέναντι στους πολιτικούς . Με ενοχλεί η προσπάθεια των ψηφοφόρων να τονίσουν στον υποψήφιο την παρουσία τους στον συγκεκριμένο χώρο , ώστε να τους θυμηθεί όταν θα τον έχουν ανάγκη για ρουσφέτι . Αρχικά είχα θυμώσει πολύ . Αργότερα ίσως μέσα από την τάση μου να δικαιολογώ πάντα τον λαό αναγνωρίζοντας του πολλές αρετές , προσπάθησα να αιτιολογήσω κα αυτήν του την συμπεριφορά και να την ερμηνεύσω με βάση τα προσωπικά μου βιώματα . Να λοιπόν που κατέληξα ! Να τι βρήκα !
Ο λαός φέρεται έτσι απέναντι στους πολιτικούς γιατί εκπαιδεύτηκε να φέρεται έτσι .
Για να καταλάβετε τι εννοώ θα αναφέρω μόνο δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από τα 100δες που έζησα προσωπικά .
Ήταν τότε πριν 60 τόσα χρόνια (τέλη της 10ετίας του 50) που η αδελφή μου , νήπιο τότε , νοσηλευόταν με οξείς ρευματισμούς στο νοσοκομείο παίδων . Ή παντελής έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού επέβαλλε στην μητέρα μου να εγκαταλείψει τα άλλα τρία παιδιά της για να βρίσκεται όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες δίπλα στην άρρωστη . Αλλά το αξιομνημόνευτο είναι άλλο και για αυτό αναφέρω το περιστατικό . Ο .......
θυρωρός για να της επιτρέπει την είσοδο απαιτούσε σημείωμα του Διευθυντή του Νοσοκομείου ο οποίος με την σειρά του απαιτούσε σημείωμα Υπουργού ή έστω κυβερνητικού βουλευτή !
Ξανασκεφτείτε γιατί την έστελναν να παρακαλέσει τον πολιτικό !!
Για να της επιτρέπουν λέει να μπαίνει και να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στο νοσοκομείο που δεν είχε νοσοκόμες .
Τα χρόνια πέρασαν εγώ έκανα τα δικά μου παιδιά .
Ήταν τότε πριν 40 τόσα χρόνια (τέλη της 10ετίας του 70) όταν καθώς ήμουν υπάλληλος Δημόσιου φορέα (Ν Π Δ Δ ) καθυστερούσαν για μήνες αδικαιολόγητα την προαγωγή μου παρόλο που είχα πολύ καλές σχέσεις με την Διοίκηση και άριστες εκθέσεις .
Το συνταρακτικό είναι ξανά το άλλο ! Είναι η απάντηση που μου έδωσε φιλικότατα και με αφοπλιστική ειλικρίνεια η πρόεδρος του (Δ Σ) όταν διαμαρτυρήθηκα για τρίτη φορά σε αυτήν για την καθυστέρηση της προαγωγής μου.
«Ελάτε δα κύριε Ορφανουδάκη , εσείς ΕΞΥΠΝΟΣ άνθρωπος είστε ! ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ……»
Ξανασκεφτείτε το και αυτό !
Για να μου δώσει λέει την προαγωγή που όριζε ο νόμος και που η ίδια αναγνώριζε ότι την δικαιούμαι και την αξίζω , έπρεπε να πάω να παρακαλέσω ένα βουλευτή να την παρακαλέσει για να της είναι υπόχρεος .
Έτσι διαχρονικά , η δεξιά που κυβέρνησε την Ελλάδα όλα τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι το 1981, έστησε μεθοδικά αυτή τη σχέση εξάρτησης του πολίτη από τον πολιτικό .
Προφανώς δεν υπονοώ ότι μετά το 81 τα πράγματα άλλαξαν ως δια μαγείας , αφού οι έτσι εκπαιδευμένοι πολίτες ανέλαβαν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους και τα νέα πρόσωπα της εξουσίας .

Καφετζή μια τέτοια μέρα παραμονή εκλογών δεν μου πάει , αλλάζοντας θέμα , να μην κάνω και ένα σχόλιο σχετικό με τις εκλογές .
Δεν θα υποδείξω βέβαια σε κανέναν ποιο κόμμα ή ποιά πρόσωπα να ψηφίσει .Θέλω όμως να φωνάξω με όλη μου τη δύναμη γιά να ακουστώ αν είναι δυνατόν σε όλη την Ελλάδα και να πω στους συμπατριώτες μου .

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !!
Κανένα σταυρό προτίμησης σε όποιους υποψηφίους βλέπετε ότι προβάλλονται υπερβολικά από τα ΜΜΕ ή από διαφημίσεις σε εφημερίδες , Blogs και αλλού ,(αν δεν ξέρετε που βρήκαν τα χρήματα που ξοδεύουν) .
Μαύρο σε όποιον υποψήφιο βλέπετε ότι ενώ δεν είναι κομματικό στέλεχος προβάλλετε συνεχώς .
Η αυτοπροβολή τους ας γίνει μπούμερανκ για κάποιους , των οποίων η απουσία από τη νέα Βουλή μάλλον θα είναι όφελος παρά ζημιά για τον λαό και τον τόπο .
ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ !!!

Λεωνίδας Ορφανουδάκης