Μήπως μιλάμε για…σκ@τ@;...


Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


Ζητώ την συγνώμη και την ανοχή σας για τον τίτλο του θέματός μου αλλά επειδή στην Ελλάδα όλοι μας, ανεξαιρέτως, όλα τα ξέρουμε, όλα "τα σφάζουμε και τα μαχαιρώνουμε" και επειδή ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με…καλές προθέσεις προσφοράς στα κοινά (και αποφεύγεται κάθε αναφορά στο ανελέητο κυνηγητό του χρήματος) σε κάθε τι που άπτεται και των εμφανών και αφανών δρώμενων (ιδιαίτερα από επιβήτορες θώκων εξουσίας), αξίζει τον κόπο να διαβάσετε αυτό το σύντομο επεισόδιο «αεροπορικού ταξιδιού» που μου έστειλε ένας φίλος...

***********

Ένας άνδρας καθόταν στο αεροπλάνο δίπλα σε μία νεαρή κοπέλα. Ο άνδρας την κοίταξε και είπε:
«Θα θέλατε να συζητήσουμε; Έχω ακούσει να λένε ότι οι πτήσεις φαίνονται συντομότερες όταν κάποιος συζητά με ένα συνεπιβάτη που έχει δίπλα του.»
Η κοπέλα, που μόλις άνοιγε ένα βιβλίο για να διαβάσει, το έκλεισε αργά και είπε με αφοπλιστική γλυκύτητα:
«Επί ποιού θέματος θα θέλατε να μιλήσουμε?
«Λοιπόν, δεν ξέρω», είπε ο άνδρας και χαμογέλασε αυτάρεσκα, «Ας πούμε για την πυρηνική φυσική?»
«Εντάξει, σύμφωνοι» του είπε η κοπέλα, «Φαίνεται να είναι ένα θέμα με ενδιαφέρον. Αλλά επιτρέψτε με να σας κάνω πρώτα μία ερώτηση»
Ένα άλογο, μία αγελάδα και ένα ελάφι τρώνε το .........
ίδιο χορτάρι, αλλά τα περιττώματα του ελαφιού μοιάζουν σαν μικρά μπαλάκια, της αγελάδας σαν μία μαλακή μάζα και το αλόγου σαν μικρές μπάλες ξερού χόρτου. Σε τι πιστεύετε εσείς οφείλεται η διαφορά τους?"
Ο άνδρας φανερά έκπληκτος, σκέφθηκε μια στιγμή και μετά ψέλλισε: «Χμμμ, ειλικρινά δεν έχω ιδέα…»
Τότε η ευγενική κοπέλα του λέει:
«Πιστεύετε στ' αλήθεια ότι είστε σε θέση να συζητήσετε περί πυρηνικής φυσικής, όταν δεν γνωρίζετε ούτε για ένα απλό «σκατό»?