ΓΙΑΤΙ;

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Ανέλπιστο. Πέραν πάσης προσδοκίας το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ. Ούτε οι ίδιοι στις πλέον μακρινές πτήσεις των ονείρων τους δεν το φαντάζονταν. Ομολογώ πως ούτε κι εγώ αν και στα ποσοστά των υπολοίπων ήμουν εντός με κλασματική ακρίβεια. Τι τους διέφυγε και μου διέφυγε; Πως η δίκαια οργή των Ελλήνων για την εγκληματική διαχείριση των κοινών τα τελευταία πεντέμισι χρόνια παροχετεύτηκε στον μόνο πολιτικό αγωγό (το ΠΑΣΟΚ) οι ευρείες διαστάσεις του οποίου εξασφάλιζαν τον κυβερνητικό πνιγμό. Τόσο πολύ είχε θυμώσει ο λαός. Γι αυτό και οι ψήφοι του δεν σκορπίστηκαν στο άπειρο. Είχαν συγκεκριμένο στόχο. Την εξευτελιστική αποπομπή της ΝΔ.


Από την άλλη οι κατ’ εκλογικό αποτέλεσμα μικροί και ιδιαιτέρως το ΚΚΕ οφείλουν να εστιάσουν στην μίζερη ανακύκλωση των ασθενικών ποσοστών τους αποφεύγοντας τα πρόχειρα άλλοθι της προηγούμενης παραγράφου που τους προσφέρω απλόχερα από την ιστοσελίδα αυτή. Να ψάξουν δηλαδή το γιατί δεν έπεισαν πως και αυτοί θα μπορούσαν να εξοστρακίσουν ανεπιστρεπτί την κυβέρνηση στο πολιτικό χάος. Τσιτάτα του τύπου από εδώ το κεφάλαιο και από την άλλη οι εργαζόμενοι, ναι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με την διαφορά ότι πείθουν λαούς που διαθέτουν συνείδηση ταξική. Δυστυχώς και παρά την μορφωτική εξέλιξη των γενιών που μας ακολουθούν αυτό δεν υφίσταται. Και δεν υφίσταται επειδή η αναζήτηση μιας άκρης στο γκοβέρνο μοιάζει υπό τις «συνθλιπτικές» συνθήκες της καθημερινής ζωής περισσότερο βατή από την θολή αναζήτηση μιας επαναστατικής ανατροπής.


Ως προς το μέλλον τώρα, ορίζοντα ανάπτυξης, όσο κι αν το σαββατοκύριακο βούτηξα μέχρι λιποθυμίας στις σελίδες της οικονομικής γνώσης, ειλικρινά δεν είδα. Γιατί σε όλες έπεφτα σε ένα βασικό προαπαιτούμενο. Την παραγωγική βάση. Η εξ αιτίας των Βρυξελλών απουσία της στον τόπο μας έχει καταδικάσει τους Έλληνες στην απραξία. Και δεν διακρίνω πως αυτό μπορεί ν’ αλλάξει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Εκτός αν εγώ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ φοράμε διαφορετικής τεχνογνωσίας ματογυάλια κι αυτών είναι υπέρυθρα. Να σημειώσω πάντως ότι κάτω από τους θορυβώδεις πανηγυρισμούς άκουσα υπεύθυνα χείλη να ψελλίζουν πως ήδη συζητείται ένας νέος δανεισμός της χώρας του μεγέθους των τριών δις. Ε, ναι, αυτό πράγματι σηματοδοτεί μια… καθολική αλλαγή!!!!!


Ευγένιος Ανδρικόπουλος
eandrik@otenet.gr