Σοκολατάκια & πολύ τους πάει


Γράφει ο Δημήτρης Χίλιος (*)

Μίνι διακοπές μετά εκλογών εν όψει. Τουρνέ των ετεροδημοτών στην Αγνή Ελληνική Ύπαιθρο. Παρασκευή-Σάββατο, λίαν πρωΐ παίρνουμε τα όρη τα άγρια βουνά. Στάση εδώ, στάση εκεί, στάση παραπέρα, ψώνια εδώδιμων και αποικιακών, καφέδες μετά αναλύσερων και εκτιμήσεων πολιτικών, περισπούδαστων. Κάποιοι αισιόδοξοι κι αλλοπαρμένοι, οι αποδέλοιποι σύννους και περίφροντις, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Κάποιοι θα σταματήσουμε για κολατσιό, ίσως & λουτρόν!
Ε, θα ψηφίσουμε κιόλας, δεν θα ξεχαστούμε στο ακρογυάλι. Λέτε να μας ξεμυαλίσουν οι σειρήνες από απέναντι; Μπααααα! Οι πλέον στρατευμένοι θα δεθούν στο κατάρτι σαν τον Οδυσσέα.
Κι από Δευτέρα θα βγούμε στον γυρισμό για την Αθήνα, τίγκα στα ζαρζαβατικά και στα κοψίδια. Και με τη μουράκλα μέχρι εκεί κάτω, γιατί δεν θα μας αρέσει τίποτα. Πάλι στον δικό μας δεν έδωσε χαρτοφυλάκιο και θα μείνουν τα παιδιά στην απέξω.
Ε! Υπήρξαμε για λιγάκι κυρίαρχος λαός, μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας. Ποιος ακριβώς είναι ο δικός μας δεν ...........
πολυέχει σημασία. Πάντα βρίσκουμε κάποιον, κατόπιν εκλογών, που τον χρίζουμε δικόν μας και μας χρωστάει σχεδόν την εκλογή του αποκλειστικά.
Ως χώρα πάλι, μια χαρούλα μας βρίσκω. Η μηχανή τέρμα τα γκάζια, στα εξωτερικά Σίδερα μασάει ο κουταλιανός, η οικονομία Μέγκλα. Φτου να μην αβασκαθεί! Ίδια η Ταϋγέτη.
Εκείνοι πάλι οι ουρανοκατέβατοι, οι επηρμένοι λοφιοφόροι τσαλαπετεινοί, οι κατιμάδες του πεταματού, που ντε και καλά να μας σώσουν.
Αν δεν απατώμαι -που καθόλου δεν μου πάει να κάθομαι να απατώμαι-, το κράτος εφαρμόζει το νόμο του Καραγκιόζη: Πάρε πέντε, δώσε 10, τα ρέστα δικά μου.
Θα έρθουν λέει γιάπηδες ειδικοί από την πέραν του Ατλαντικού χώραν, θα ανασκουμπώσουν τα μανίκια με τα περίτεχνα μανικετόκουμπα και θα πιάσουν δουλειά. Καλού-κακού κάνε κι ένα αφρόλουτρο ροδάκινο, πού ξέρεις!...
Μήτε διάκο σ' είδαμε, μήτε καντηλανάφτη, παρά κατ' ευθείαν Δεσπότη. Τα έχει αυτά η δημοκρατία των εκδοτών.
Γι αυτό σας λέω: Σοκολατάκια και πολύ τους πάει. Μια ψήφο εκεί στα πεταχτά, έτσι να έχουμε ήσυχη τη συνείδηση πως συμμετείχαμε μια στάλα κι ύστερα επιστροφή στο μαγγανοπήγαδο αναλογιζόμενοι πως…. Επέρασαν ημέρες πολλές μέσα σε λίγην ώραν.

(*) Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του «Με το σφύριγμα του τραίνου» και «Χάρτινα φιλιά».