Απόσυρση: Το Κόλπο Γκρόσο της μεγάλης απάτης;


Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης



«κύριε πρωθυπουργέ και κύριε Χατζηδάκη, μήπως είμαστε μια πλούσια χώρα και μας το κρύβετε;»

Με το επιχείρημα της δήθεν μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι ηγέτες των ισχυρών χωρών που διαθέτουν αυτοκινητοβιομηχανία, εφηύραν το 2009 το μέτρο της απόσυρσης (Car Allowance Rebate System) . Οι ίδιοι αυτοί ηγέτες που πάνω από μια δεκαετία (Πρωτόκολλο του Κιότο 1997), δεν μπορούν να συμφωνήσουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι βιομηχανίες τους, τώρα, με αφορμή την κρίση των αυτοκινητοβιομηχανιών τους, για να πουλήσουν περισσότερα αυτοκίνητα, συμφώνησαν να μεταφέρουν τη λύση του προβλήματος και φυσικά το κόστος σε εμάς τους καταναλωτές. Και αν βεβαίως πρόκειται για καταναλωτές χωρών που παράγουν αυτοκίνητα και προσφέρουν θέσεις εργασίας και έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, το θέμα συζητιέται. Όταν όμως πρόκειται για χώρες, που δεν παράγουν ούτε καν κλιματιστικά ή οικιακές συσκευές, το θέμα είναι μια φάρσα η οποία όμως κοστίζει.
Εκτός από τις βιομηχανικές χώρες που παράγουν αυτοκίνητα, οι χώρες που εφήρμοσαν το μέτρο της απόσυρσης είναι οι Πορτογαλία, Ελλάδα και Αίγυπτος.
Σύμφωνα με την χθεσινή Sueddeutsche Zeitung, το μέτρο αυτό, που οι απλοί αμερικανοί το ονομάζουν “Cash for Clunkers” (ρευστό για σαράβαλα), στις ΗΠΑ δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Όταν τον περασμένο μήνα έληξε η προθεσμία απόσυρσης στις ΗΠΑ, οι GM και η Chrysler είχαν μια μείωση των πωλήσεων κατά 40%. Την περασμένη Τετάρτη έληξε η ............
προθεσμία απόσυρσης και στη Γερμανία, όπου τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα αλλά όχι τα αναμενόμενα. Τώρα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες των χωρών αυτών «περιμένουν με αγωνία», πως θα πάει το μέτρο αυτό στη χώρα μας, «μπας και σωθούν οι άνθρωποι».
Αν πρόκειται πραγματικά για την σωτηρία του περιβάλλοντος, θα ήμουν ο τελευταίος που θα εναντιωνόταν σε ένα τέτοιο μέτρο. Με όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα όμως, θεωρώ πως θα πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητες. Το μέτρο αυτό στη χώρα μας μου θυμίζει την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε καταυλισμούς τσιγγάνων, που δεν έχουν νερό, ρεύμα και αποχετεύσεις. Είναι η απόλυτη κοροϊδία. Με περισσότερα αυτοκίνητα, έστω πιο καθαρά, και περισσότερους δρόμους που θα πρέπει να φτιαχτούν στην επιβαρημένη Αθήνα, εγώ ο απλός πολίτης, θα έχω πιο καθαρό περιβάλλον ή πιο καθαρές τσέπες;Στις αρχές του Δεκέμβρη (7-18) θα λάβει χώρα στην Κοπεγχάγη η παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές, όπου θα συζητηθεί και το περίφημο πρωτόκολλο του Κιότο. Εκεί, είναι πολύ πιο σίγουρο ότι, οι μεγάλοι, θα συμφωνήσουν πάνω σε ένα άλλο παρόμοιο μέτρο, που θα πληρώσουν οι φτωχοί, αλλά όχι στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα των βιομηχανιών τους.