Στις κάλπες σήμερα οι Γερμανοί


Οι Γερμανοί ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίοι αναμένεται να αναδείξουν νικητή την απερχόμενη καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η οποία θα ξαναπάρει τα ηνία της πρώτης οικονομικής δύναμης στην Ευρώπη.

Περίπου 62,2 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες από τις 09.00 έως τις 19.00, ώρα Ελλάδος, για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στην Μπούντεσταγκ, η οποία και θα αναδείξει τον καγκελάριο.

Δεν είναι βέβαιο πάντως εάν η Μέρκελ θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Φιλελευθέρους του FDP, όπως η ίδια θα επιθυμούσε, και ενδεχομένως θα αναγκασθεί να συνεχίσει στη γραμμή της «μεγάλης συμμαχίας» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP), όπως την περασμένη 5ετία.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις πιστώνουν στους Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) της Μέρκελ ποσοστά ανάμεσα στο 46 και 48%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα ποσοστό άνω του 47% θα επέτρεπε στη Μέρκελ να κυβερνήσει με τους Φιλελευθέρους, όμως ένα τέτοιο ποσοστό είναι πρακτικώς άδηλο εάν θα μπορέσει να το επιτύχει.

Άλλωστε, η πλειονότητα των γερμανών ψηφοφόρων θα ........ επιθυμούσε μία επανάληψη της «μεγάλης συμμαχίας».

Οι Σοσιαλδημοκράτες φέρονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 26-27%, έπειτα από την επί μακρόν καθήλωσή τους στο 20-23%, καθώς η καλή παρουσία του ηγέτη τους Φρανκ -Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην τηλεοπτική αναμέτρησή του με την Μέρκελ στις 13 Σεπτεμβρίου, ενίσχυσε τις θέσεις τους.



Την είσοδο στη Μπούντεσταγκ διεκδικούν 29 κόμματα, όμως μόλις πέντε αναμένεται να μπορέσουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 5% για το Κοινοβούλιο.