Σήμερα κληρώνει στον Σύριζα. Διάσπαση ή Ενότητα


Σε ρήξη οδηγούνται οι σχέσεις του ΣΥΝ με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, με ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο στις 4 Οκτωβρίου να βρεθούν στις εκλογές αντιμέτωποι. Χθες το μεσημέρι τα κόμματα και οι πολιτικοί σχηματισμοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχτηκαν την πρόταση της βασικής συνιστώσας, δηλαδή του ΣΥΝ, να είναι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας ο Αλέξης Τσίπρας. Αντίθετα, υπέβαλαν σειρά προτάσεων ζητώντας «συλλογική ηγεσία». Από την άλλη, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ που συνεδρίασε το απόγευμα επέμεινε ότι η πρότασή της είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα αναμενόταν να δοθεί τέλος στο «ηγετικό πρόβλημα» σε μια νέα συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ.

Χθες το μεσημέρι συνεδρίασε για τρεις ώρες η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνιστώσες δεν αποδέχτηκαν την πρόταση του ΣΥΝ να είναι ο πρόεδρος του κόμματος επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, η Τασία Χριστοδουλοπούλου πρότεινε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ να συνυπογράψουν και ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο αυτό δημιουργεί πρόβλημα καθώς και ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απαραίτητο να εκλεγούν με ........
σταυρό προτίμησης. Στην πρόταση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου υπήρξαν πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις. Κάποιοι είδαν τη θετική της πλευρά, ώστε να βρεθεί συναίνεση, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν ότι «δεν είναι δυνατόν τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές να γίνεται συζήτηση για το ποιος θα πάει στο ντιμπέιτ και ποιος θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική ομιλία». Οπως έλεγε χαρακτηριστικά στην «Ε» ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για να περιγράψει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, «δίνουμε την εικόνα ενός σχηματισμού που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας επί της ουσίας τις προτάσεις του ΣΥΝ, όπως αποφασίστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προχθές. Σύμφωνα με αυτές:

- Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ίδιος.

- Ο Αλέκος Αλαβάνος να αναλάβει «διακριτό ρόλο», και

- να αναδειχτούν περισσότεροι βουλευτές από τις άλλες συνιστώσες.

Ο Αλέκος Αλαβάνος από την άλλη, χωρίς να είναι απολύτως σαφής, πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιο άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πηγές της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ονομαστικά στη Νάντια Βαλαβάνη, προτείνοντάς την να αναλάβει μέρος στη συλλογική ηγεσία.

Εκπρόσωπος της ΔΕΑ πρότεινε να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τους επόμενους έξι μήνες ο Αλέκος Αλαβάνος και στη συνέχεια, στο πλαίσιο ενός οργανωτικού συνεδρίου, να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Μπανιάς από την ΑΚΟΑ επέμεινε ότι επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας πρέπει να είναι κάποιο στέλεχος που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος υπονοούσε ότι πρέπει να είναι ο Αλέκος Αλαβάνος, έλεγαν στελέχη του ΣΥΝ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, Παναγιώτης Μαντάς, πρότεινε να διαμεσολαβήσει ο Μανώλης Γλέζος για να λυθεί το πρόβλημα.

Η ΚΟΕ επέμεινε ότι στην ηγεσία πρέπει να παραμείνει ο Αλέκος Αλαβάνος.

«Οσοι περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί διαψεύστηκαν παταγωδώς», δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος δηλώνοντας παρά τις διαφωνίες την αισιοδοξία του.
enet