Ο Nabucco, ο Καραχάλιος και το ναυάγιο


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Επειδή το βλέπω το κύμα προπαγάνδας να έρχεται. Σαν να ηχούν στα αυτιά μου οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αλλά και μερίδας των ΜΜΕ, περί αντεθνικών σχολιασμών, περί δάχτυλου των ΗΠΑ που δεν συμπαθούν τον Καραμανλή, περί αμερικανοθρεμένου Παπανδρέου, αλλά και της ακαδημαϊκής elites, θα κάνω αποκάλυψη.
Τελικά, είναι ωραίο να είσαι έστω για μία φορά reporter.
Καθώς, πλέον, ένα από τα μεγαλύτερα και πολυδιαφημισμένα έργα της διακυβέρνησης Καραμανλή, ο αγωγός Burgas Αλεξανδρούπολη, φαίνεται να οδηγείται σε τέλμα, ειδικά μετά την εντατικοποίηση του Nabucco, θυμήθηκα μία διάλεξη του Νίκου Καραχάλιου, μετά τις Αμερικανικές εκλογές.
Άνοιξα λοιπόν το μαύρο μου μπλοκάκι στην ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου και σας μεταφέρω: «Πρώην, αλλά πολιτικός, δήλωσε ο Νίκος Καραχάλιος. Σε ομιλία του, στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, για την προεκλογική εκστρατεία του Barack Obama, ο πρώην Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. δήλωσε πολιτικά παρών και άφησε αιχμές για σημαντικές αποφάσεις της Κυβέρνησης. Ο Νίκος Καραχάλιος αμφισβήτησε ευθέως, μία από τις πιο πολυδιαφημισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες της Ν.Δ. Τον αγωγό φυσικού αερίου αλλά και την προσέγγιση με τη Ρωσία. Χαρακτήρισε τη συμφωνία για τον αγωγό αντισταθμιστικά γεωπολιτικά παιχνίδια χωρίς καμία ουσιαστική συνεισφορά στην απεξάρτηση της Ελλάδας από το πετρέλαιο. Αποδομώντας, ακόμη περισσότερο, την μεγάλη πρωτοβουλία της Ν.Δ. μίλησε για συμφωνίες που καταρρέουν στην πράξη, τονίζοντας εμφατικά, ότι ακόμη και αν ολοκληρώνονταν οι συμβάσεις είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα υπήρχε αρκετό φυσικό αέριο για να εφαρμοστεί η σύμβαση. Τέλος αναφερόμενος στην επικύρωση της Σύμβασης μέσα από το Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την διαδικασία αχρείαστη και δεν παρέλειψε να πει, ότι έχει επιπτώσεις στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.».
Όλα αυτά δεν τα είπε η κακή αντιπολίτευση, οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι ή οι φιλοαμερικανοί καθηγητές και αναλυτές, αλλά ο Νίκος Καραχάλιος, και τα άκουσα με τα αυτιά μου, καθώς ήμουν ανάμεσα στους πολλούς θεατές που άκουσαν την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του και τις σοβαρές του ανακαλύψεις. Αν δεν ήξεραν λοιπόν ας ρώταγαν το Νίκο Καραχάλιο.