Machiavelli προς Παπανδρέου…


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Το να αναφερθώ για μία ακόμη φορά στο πόσο οριακή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι περιττό. Εξίσου περιττή, είναι και η αναφορά στην κρισιμότητα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, αλλά και του αποτελέσματός της. Φαίνεται, ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπος με τη σημαντικότερη ιστορική συγκυρία από τη Μεταπολίτευση, και η συγκυρία αυτή δεν είναι και η πλέον ευνοϊκή.
Εάν κάποιος αναλύσει την πολιτική ατμόσφαιρα και χαρτογραφήσει το εκλογικό σώμα, χωρίς εμπάθειες και κομματικές παρωπίδες, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ, αργά αλλά σταθερά, αποκτά την πολιτική ηγεμονία και βρίσκεται σε έναν αγώνα δρόμου για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της αυτοδυναμίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με αυτοδυναμία ή όχι, θα είναι αυτός που θα καλεστεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας και να χαράξει τη στρατηγική για τη νέα πορεία σε αυτό το ιδιαίτερα δυσμενές εσωτερικό και παγκόσμιο περιβάλλον.
Δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη και πιο ουσιαστική βοήθεια από ένα γράμμα από το υπερπέραν, ένα γράμμα από το Niccolo Machiavelli, έναν από τους ιδρυτικούς πατέρες του πολιτικού ρεαλισμού και από τους σημαντικότερους μελετητές της δημιουργίας των καθεστώτων.

Φλωρεντία 8 Αυγούστου 2009
Αγαπητέ Πρόεδρε Παπανδρέου,

«Όποιος αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση ενός λαού, είτε με το δρόμο της ελευθερίας, είτε με το δρόμο της ηγεμονίας, και δεν θωρακίζει τον εαυτό του ενάντια σε όλους αυτούς που είναι εχθροί του νέου καθεστώτος δημιουργεί μια βραχύβια πολιτεία.
Όπως μας έχει δείξει η ιστορία, οι γιοι του ........
Βρούτου παρακινούσαν και άλλους νεαρούς Ρωμαίους σε συνομωσία ενάντια στον πατέρα τους, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί δεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν το κράτος υπό την εξουσία των υπάτων, όπως μπορούσαν υπό την εξουσία του βασιλιά, για το προσωπικό τους όφελος.
Ένα κράτος Πρόεδρε, όπως και ένα καθεστώς, το οποίο είναι ελεύθερο και νεόαναδυόμενο, θα έχεις οπαδούς εχθρούς και όχι φίλους. Αυτοί, οι όποιοι κέρδισαν από την προηγούμενη τάξη πραγμάτων γίνονται αδυσώπητοι πολέμιοι της νέας τάξης. Ενώ δείχνουν ότι στηρίζουν το νέο καθεστώς στοιχηματίζουν για την άμεση επιστροφή στην τυραννία, κρατώντας μία στάση αναμονής μέχρι το δημοκρατικό καθεστώς να αποδυναμωθεί.
Καταληκτικά, το νέο καθεστώς είναι αντιμέτωπο με αποφασιστικές αντιπαλότητες, ενώ απολαμβάνει μόνο χλιαρή υποστήριξη. Πρέπει να υπερνικήσει του αντιπάλους του με ριζικό και δραματικό τρόπο για να κερδίσει την ολόκαρδη υποστήριξη του λαού.
Εάν ένας ηγέτης θέλει να θεραπεύσει αυτές τις ενοχλήσεις και τις ταραχές, δεν υπάρχει άλλη γιατρειά, πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική, πιο ασφαλής και πιο απαραίτητη από το να σκοτώσεις του γιους του Βρούτου.»
Niccolo Machiavelli

Οι γιοι του Βρούτου υπέσκαπταν του δημοκρατικούς θεσμούς γιατί δεν μπορούσαν να τούς θέσουν υπό την προσωπική του υπηρεσία, στο δικό τους συμφέρον. Ο Βρούτος όχι μόνο έλαβε μέρος στην κρίση τους, αλλά προήδρευσε και στη λήψη της απόφασης για την εξορία τους, στέλνοντας ένα ολοκάθαρο μήνυμα σε όλους τους εχθρούς της δημοκρατίας και της Ρώμης. Ένα τέτοιο μήνυμα περιμένει σήμερα και ο Ελληνικός λαός από τον Γιώργο Παπανδρέου, θα το πάρει;