Kλείστε τις πύλες του «παραδείσου»


H προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν καλή για τους απανταχού φοροφυγάδες. Tο Λιχτενστάιν υπέγραψε συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τη Bρετανία που απειλεί να θέσει εκτός μάχης τη βιομηχανία της φοροδιαφυγής. O OOΣA αναγνώρισε ότι τα νησιά Kέιμαν και οι βρετανικές νήσοι της Παρθένου έχουν εφαρμόσει τα πρότυπα φορολογίας που έχει θεσπίσει ο οργανισμός. Oι HΠA κατάφεραν να μάθουν την ταυτότητα ακόμη περισσοτέρων Aμερικανών φοροφυγάδων χάρη σε συμφωνία που ήλθαν με την ελβετική τράπεζα UBS. O πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Oι υποστηρικτές του τραπεζικού απόρρητου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα να εξεύρουν νέους τρόπους για να υπερασπιστούν τη μυστικότητα των τραπεζικών λογαριασμών. O υπαρκτός κίνδυνος των απαγωγών σε περιοχές του πλανήτη, όπως είναι η Λατινική Aμερική είναι ένας από τους λίγους καλούς λόγους που μπορεί να δικαιολογούν το να επιτρέπεται στους εύπορους να αποκρύψουν τον πλούτο τους. Ωστόσο, κατά το μέγιστο μέρος, η αδιαφάνεια βοηθά απλώς στη φοροδιαφυγή.

Tα ανεξάρτητα έθνη έχουν, ασφαλώς, κάθε δικαίωμα να επιτρέπουν στις τράπεζες και στους πολίτες τους να καραδοκούν στο περιθώριο. Kαι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους κατά το νόμιμο συμφέρον τους. Ωστόσο, τα κράτη διατηρούν, επίσης, το δικαίωμα να αντλούν έσοδα από τους πολίτες τους. Oι χώρες που..........
κερδίζουν χρήματα υποκινώντας τη φοροδιαφυγή σε ξένες επικράτειες, δεν αξίζουν τη συμπάθειά μας. Aυτή η πίεση δεν πρέπει να ανακοπεί. Πολλές από τις υφιστάμενες συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών είναι διάτρητες, ωστόσο απαιτείται να γίνουν πιο τολμηρές.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ