Κάτι τρέχει με τα εμβόλια


Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου θα φθάσουν στη χώρα μας τα πρώτα πανδημικά εμβόλια, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου την περασμένη Τετάρτη. Την επόμενη ημέρα ο επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) δρ Τόμας Φρίντεν ανέφερε επισήμως ότι το εμβόλιο δεν αναμένεται να είναι έτοιμο πριν από τα μέσα του Οκτωβρίου, ενώ και οι αρχές της Ιταλίας ανακοίνωσαν ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί δεν θα γίνουν στη χώρα τους πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Μόνο η Βρετανία μέχρι στιγμής έχει λάβει τις πρώτες 200.000 δόσεις του εμβολίου από την εταιρεία Βaxter (μια εταιρεία με την οποία η χώρα μας δεν έχει συνάψει συμβόλαιο για εμβόλια) και η Γαλλία. Η γαλλίδα υπουργός Υγείας κυρία Ροζελίν Μπασελό δεν αποκάλυψε τον ακριβή αριθμό των εμβολίων που παραλήφθηκαν ούτε την εταιρεία που τα παρήγαγε, «για λόγους ασφαλείας» όπως είπε. Πάντως και η Γαλλία έχει συνάψει συμβόλαιο με την Βaxter. Η χώρα μας, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να παραλάβει 2.000.000 εμβόλια από την εταιρεία GlaxoSmithΚline (η παραλαβή τους θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου), 3.000.000 εμβόλια από την εταιρεία Νovartis (η παραλαβή των 2.000.000 δόσεων θα γίνει ως τις 15 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν στις αρχές Ιανουαρίου άλλο 1.000.000 δόσεις), καθώς και 3.000.000 εμβόλια από την εταιρεία Sanofi Ρasteur (η παραλαβή θα ξεκινήσει 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου). Σε δηλώσεις του στο ..........
«Βήμα» ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ. Π. Ευσταθίου ανέφερε ότι «η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες δόσεις από 15 Σεπτεμβρίου ως και 15 Οκτωβρίου, το πιο πιθανό από την εταιρεία GlaxoSmithΚline, ίσως από τη Νovartis».

Ωστόσο, στο τελευταίο δελτίο Τύπου (14 Αυγούστου) που εξέδωσε η εταιρεία GlaxoSmithΚline σχετικά με την πρόοδο των κλινικών δοκιμών του πανδημικού εμβολίου της επισημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι διαθέσιμα προς τις αρμόδιες αρχές τα πρώιμα στοιχεία κλινικών δοκιμών! Λίγες ημέρες νωρίτερα (5 Αυγούστου), με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Αssociated Ρress ο εκπρόσωπος της εταιρείας Νovartis κ. Ερικ Αλτχοφ παραδέχθηκε ότι η καλλιέργεια του ιού για την παρασκευή του εμβολίου δεν αποδίδει τα αναμενόμενα (η απόδοση είναι στο 30%- 50% της φυσιολογικής). Το γεγονός αυτό ενδέχεται να σημάνει καθυστερήσεις αποστολής των εμβολίων στις χώρες με τις οποίες έχουν γίνει συμφωνίες.

«Πριν από τον Δεκέμβριο δεν πιστεύω ότι θα δούμε εμβόλιο» αναφέρει στο «Βήμα» ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δ. Τριχόπουλος και εξηγεί: «Οπως όλα δείχνουν θα απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου για κάθε άτομο, αντί για μία που αρχικώς πίστευαν οι ειδικοί. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθούν λιγότερα άτομα.Ακόμη όμως κι όταν οι πρώτες δόσεις εμβολίων θα είναι έτοιμες, ποιες χώρες θα θέσουν σε προτεραιότητα οι φαρμακευτικές εταιρείες για την αποστολή τους; Προφανώς όσες έχουν πολύ μεγάλο πληθυσμό». Φανταστείτε ότι μια τέτοια χώρα, οι ΗΠΑ, αναφέρει επισήμως μέσω αρμοδίων οργάνων ότι δεν θα έχει εμβόλιο στα χέρια της πριν από τον Οκτώβριο...

Βέβαια, σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Υγείας την περασμένη εβδομάδα σημείωνε ότι «στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε όσο είναι δυνατόν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας και τούτο διότιδεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα δοθούν οι άδειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια». Για την ώρα πάντως τα εμβόλια ακόμη δεν έχουν φτάσει στη χώρα μας.

Πιο φονικός από την εποχική γρίπη ο ιός Η1Ν1
ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ότι η άμεση θνησιμότητα του Η1Ν1, της νέας γρίπης, πιθανότατα είναι εκατό φορές μεγαλύτερη από εκείνη της εποχικής εκφράζει με συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Μonde» ένας έγκριτος ειδικός του τομέα, ο καθηγητής και διευθυντής της Εcole des Ηautes Εtudes en Sante Ρublique (Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στη Δημόσια Υγεία, ΕΗΕSΡ) της Γαλλίας, Αντουάν Φλαό. Οπως ισχυρίζεται στη συνέντευξή του, η άμεση θνησιμότητα (οφείλεται στον ίδιο τον ιό, π.χ. σε επιπλοκή όπως η ιογενής πνευμονία και όχι σε άλλες έμμεσες επιπλοκές όπως οι βακτηριακές λοιμώξεις) από την εποχική γρίπη είναι της τάξεως του ενός θανάτου ανά εκατομμύριο κρούσματα. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι τα στοιχεία που έχουμε από χώρες όπως η Νέα Καληδονία και ο Μαυρίκιος δείχνουν ότι η άμεση θνησιμότητα από τον ιό ανέρχεται σε έναν θάνατο ανά 10.000 περιπτώσεις μόλυνσης.

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου από τη νέα γρίπη ο καθηγητής θεωρεί λανθασμένη την άποψη ότι τα ηλικιωμένα άτομα δεν κινδυνεύουν τόσο από αυτήν. Εξηγεί ότι ένας μεγάλος αριθμός θανάτων από γρίπη- κυρίως ηλικιωμένων- οφείλεται σε επιδείνωση προϋπαρχόντων προβλημάτων υγείας. Πάντως, ανάλυση της παγκόσμιας θνησιμότητας από τη νέα γρίπη που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές ημέρες από ειδικούς του γαλλικού Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Εurosurveillance» έδειξε ότι το 51% των θανάτων αφορούσε νέα άτομα ηλικίας 20 ως 49 ετών.
BHMA