Πάλι το Δ.Ν.Τ.: Ψαλίδι στις συντάξεις


Η ελληνική οικονομία έχει συμπεριφερθεί καλύτερα στην κρίση από άλλες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά η ύφεση μοιάζει αναπόφευκτη, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2009 και το 2010, το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση κατά 1,7% και 0,4% αντίστοιχα.

Ο διεθνής οργανισμός διαπιστώνει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειώνεται, αλλά παραμένει ακόμα υψηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης. «Ως εκ τούτου, τονίζει το ΔΝΤ, η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας δεν μπορεί να αναβληθεί, καθώς οι ανισορροπίες στον προϋπολογισμό και στο εξωτερικό ισοζύγιο είναι υψηλές και η ανταγωνιστικότητα εξασθενημένη».

Απαραίτητες, εξάλλου, είναι οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης,
καθώς και η λήψη μέτρων για τη μείωση του δημοσίου χρέους, μέσω της μείωσης των δημοσίων εσόδων, αλλά κυρίως μέσω της συγκράτησης των μισθών στο Δημόσιο.

Περαιτέρω, το ΔΝΤ συνιστά μεταρρυθμίσεις και στο ασφαλιστικό και ειδικότερα περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Προτείνει, επίσης, .......
μέτρα που αφορούν την αύξηση των φόρων στα ακίνητα, τη μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλότερο, καθώς και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη μείωση των αμυντικών δαπανών και μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης της οικονομίας στην Ευρωζώνη, διαπιστώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Προέβλεψε, παράλληλα, ότι η οικονομική κατάσταση ενδέχεται να παραμείνει αδύναμη για το υπόλοιπο του 2009.

Τέλος, αμετάβλητο άφησε – όπως αναμενόταν – η ΕΚΤ το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 1,00%, 1,75% και 0,25% αντιστοίχως.