Φωτιές άναψαν οι βάσεις


Φωτιές και στην Παιδεία ανάβει ο αριθμός ρεκόρ των 19.468 κενών θέσεων που καταγράφηκαν εφέτος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ξεπερνώντας τον περυσινό- ήδη υπερβολικό- αριθμό των 18.500 θέσεων οι οποίες δεν καλύφθηκαν από τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας παραχώρησαν εφέτος περισσότερες θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν δώρον... άδωρον καθώς έμειναν κενές. Πρωτοφανές θεωρείται το γεγονός ότι από τις 88.262 προσφερόμενες θέσεις εισακτέων καλύπτονται εφέτος μόνο οι 68.794, ενώ 30.000 άτομα της μεγαλύτερης κατηγορίας των υποψηφίων του Γενικού Λυκείου μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αλλά και η βαθμολογική βάση του 10 καταδικάζουν σε συρρίκνωση ή κλείσιμο 30 ΤΕΙ που δέχθηκαν και εφέτος μονοψήφιο αριθμό εισακτέων (τρία από αυτά δεν δέχθηκαν και εφέτος ούτε έναν πρωτοετή φοιτητή). Ηδη την τελευταία τριετία οι κενές θέσεις σε Τεχνολογικά Ιδρύματα ολόκληρης της χώρας έχουν ξεπεράσει τις 60.000. Με το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ να ψηφίζεται στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας έχει πλέον τη δυνατότητα να μετονομάσει, να ενσωματώσει ή να κλείσει όλα τα «τμήματα ΤΕΙ στα οποία ο αριθμός των κατ΄ έτος εγγεγραμμένων σπουδαστών είναι μικρότερος του 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα». Ο μόνος δρόμος που απομένει σε όσους υποψηφίους για τα ΤΕΙ δεν επιλέξουν ιδρύματα του ...........
εξωτερικού είναι τα προσφάτως «νομιμοποιημένα» κολέγια και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, για τα οποία επίκειται η
ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο και της σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με δεδομένα τα μεγάλα ποσοστά αποτυχίας που σημειώθηκαν και εφέτος στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, καταδεικνύεται για ακόμη μία χρονιά η αποτυχία του συστήματος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση αναμένει πλέον με αγωνία τις προτάσεις της επιτροπής Μπαμπινιώτη για τις αλλαγές στην Παιδεία (συνολική αναμόρφωση δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και νέο εξεταστικό σύστημα), τις οποίες αναμένεται ότι θα αξιοποιήσει ως προεκλογικό χαρτί.

Η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας είχε βέβαια και τα παράδοξά της. Πτώση κατά 5.083(!) μόρια σημειώθηκε σε τμήμα μονίμων αξιωματικών του Στρατού, ενώ το Τμήμα Θερμικής Καλλιέργειας και Ανθοκομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου «έπεσε» κατά 3.810 μόρια. Ταυτόχρονα άνοδο κατά 2.733 μόρια είχε το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου. Το πανεπιστημιακό τμήμα με τη μεγαλύτερη άνοδο στη βάση εισαγωγής του είναι το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Κρήτης (+1273). Συνολικά, σε 95 τμήματα ΤΕΙ, αλλά και πανεπιστημίων (ξένων γλωσσών και τμημάτων που απαιτούν την εξέταση ειδικών μαθημάτων) καταγράφηκαν φαινόμενα δεκάδων κενών θέσεων και μικρού αριθμού εισακτέων.

Τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι δύο: απρόσιτα είναι πλέον τα περιζήτητα τμήματα των αστικών κέντρων (με εξαίρεση τις Νομικές Σχολές που για πρώτη φορά είχαν πτώση), ενώ την ίδια στιγμή οι χαμηλόβαθμες σχολές πέφτουν... χαμηλότερα.

Αναλυτικά οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ


ΠΗΓΗ