«Εκεί ψηλά στον Υμηττό υπάρχει κάποιο μυστικό» Αντί για δέντρα «φυτεύονται» σπίτια


Του Λουκά Αποστολίδη -Δικηγόρου
Πρώην Αντιπροέδρου Βουλής / Υφυπ.Εθνικής Άμυνας


Η τραγωδία των ημερών με τις πρωτοφανείς καταστροφές του ενός τρίτου του δασικού πλούτου γύρω από την Αττική θέτει ενώπιον των ευθυνών την Πολιτεία, τους κεντρικούς θεσμούς της Δημοκρατίας μας που οφείλουν να προστατεύουν το περιβάλλον και τους πολίτες. Το απειλητικό μαύρο σύννεφο, πάνω από 4 εκατ. κατοίκους στο Λεκανοπέδιο, σκεπάζει την ψυχή μας και εξεγείρει τη συνείδηση μας.
Η συνταγματική επιταγή για την προστασία του περιβάλλοντος, μετά από την πρόσφατη καταστροφή περίπου 200 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική, γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική για τους θεσμούς που αποτελούν τον θεματοφύλακα της συνταγματικής τάξης και νομιμότητας. Ο Υμηττός όπως και οι άλλοι ορεινοί όγκοι της Αττικής καθρεπτίζουν την περιβαλλοντική μας συνείδηση και το τι είδους κοινωνία θέλουμε να παραδώσουμε στη νέα γενιά.
Η πρόσφατη μάλιστα καταστροφή 15 χιλιάδων στρεμμάτων του Υμηττού, στην Αιξωνή- Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Βάρη κ.α. δεν αφήνει άλλα περιθώρια για την «τσιμεντοποίηση» του Υμηττού. Οι πολίτες και οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου απαντούν «ούτε ένα τετραγωνικό τσιμέντου στον Υμηττό». Πράσινο παντού για να πάρουν ανάσα οξυγόνου οι πολίτες.
Οι 15 ΟΤΑ γύρω από τον Υμηττό και οι εκατοντάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις που αποτελούν το ΣΠΑΥ διεκδικούν να παραμείνει «πράσινος» ένας από τους ελάχιστους «πνεύμονες» του Λεκανοπεδίου, που είναι ο Υμηττός.
Η κατασκευή 36 κατοικιών στην καρδιά του Υμηττού, εντός της Β΄ ζώνης, κυριολεκτικά στην καρδιά του Υμηττού θέτει σε άμεσο και καθημερινό κίνδυνο το περιβάλλον, δημιουργώντας συνθήκες για .......
πυρκαγιές και ανεπανόρθωτες αντικειμενικές βλάβες στο εναπομείναν φυσικό περιβάλλον.
Το συγκεκριμένο έργο με τον τίτλο «Κατασκευή Δύο (2) Συγκροτημάτων Οικημάτων Άγαμων – Ολιγομελών Οικογενειών», καθιστά προφανή τον σκοπό του ΥΠΕΘΑ ότι το έργο αυτό δεν εξυπηρετεί «στρατιωτικές ανάγκες», συνεπώς είναι παράνομη η οικοδόμηση και κατασκευή των διαμερισμάτων, διότι αυτό απαγορεύεται ρητά από τις σχετικές διατάξεις που αναφέρονται στις αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης Δημοτικών αρχόντων, πολιτών και ΜΚΟ στο ΣτΕ. Σε τελευταία ανάλυση ας συνειδητοποιήσουν οι αρμόδιοι ότι ζητήματα κοινωνικής πολιτικής (στέγασης) δεν επιτρέπεται να «βαφτίζονται» ως «ανάγκες στρατιωτικές» που εξυπηρετούν το εθνικό, δημόσιο συμφέρον.
Σε παραπλήσιο χώρο στον Υμηττό παλαιότερα επιχείρησε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών να δημιουργήσει ένα Μητροπολιτικό Κέντρο. Σε καμία όμως περίπτωση δεν κατόρθωσε από τις αρχές να πάρει τις σχετικές άδειες, αλλά και από τον «ξεσηκωμό» των ΟΤΑ, των κατοίκων και των ΜΜΕ.
Από τη στιγμή που το ίδιο το ΥΠΕΘΑ ομολογεί σε απάντηση ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι το συγκεκριμένο έργο δεν εξυπηρετεί στρατιωτικές ανάγκες, αλλά γίνεται για λόγους κοινωνικής πολιτικής (για άγαμους στρατιωτικούς και ολιγομελείς οικογένειες) είναι προδήλως φανερό, ότι η ανέγερση των συγκεκριμένων κατοικιών είναι παράνομη, και συνεπώς βέβαιο ότι οι αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης στο ΣτΕ θα ευδοκιμήσουν.