Συνεννόηση ή τελική σύγκρουση


Γενναίες αποφάσεις εντός του Αυγούστου, με τελικό χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους το διαρκές συνέδριο του κόμματος τον Σεπτέμβριο, ή σύγκρουση μέχρις εσχάτων και όποιος αντέξει. Αυτό είναι το δίλημμα που αναμένεται να θέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας προς τα μεγαλο-στελέχη του ΣΥΝ, αλλά και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με τον χρόνο να «τρέχει» πλέον με άλλους ρυθμούς μετά τον Δεκαπενταύγουστο και τις πολιτικές εξελίξεις να επιταχύνονται -οι εκλογές φαίνεται ότι μπορούν να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή- ο πρόεδρος του ΣΥΝ εμφανίζεται να έχει αποφασίσει να λειτουργήσει με τρόπο δυναμικό, ακόμα κι αν αυτή η τακτική εμπεριέχει ακόμα και την απευκταία για τους περισσότερους δαμόκλειο σπάθη της διάσπασης.

Η... απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην .....
.περιδίνηση της εσωστρέφειας, που κυριάρχησε στο κόμμα αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ήταν αρχικά τα «σκληρά» μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις και το τελευταίο διάστημα η δουλειά και η επαφή με τον λαό μέσω του μπαράζ περιοδειών στο οποίο έχει επιδοθεί ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Παράλληλα, εν όψει και του διαρκούς συνεδρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με στελέχη και των δύο τάσεων του κόμματος, προκειμένου να μπορέσει να βρεθεί κάποια κοινή συνισταμένη.

Αλλωστε, η -φαινομενικά τουλάχιστον- διπλωματική τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το ξέσπασμα της κρίσης φαίνεται πως δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, χωρίς ωστόσο αυτή η τακτική να έχει δοκιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τη μία εμφανιζόταν ενωτικός, λέγοντας ότι «ο κόσμος μάς λέει επιτακτικά: Βρείτε τα, εκπροσωπήστε μας», ενώ από την άλλη σε συχνές αναφορές του επεσήμανε τις «διαιρέσεις και περιχαρακώσεις που παραμένουν αμετάβλητες», λέγοντας ότι «ο ρόλος του ΣΥΝ δεν είναι να περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του. Είτε εμείς συνεννοηθούμε είτε όχι, τα προβλήματα του κόσμου θα συνεχίζουν να μεγεθύνονται».

Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ηγεσία του ΣΥΝ φέρεται αποφασισμένη πλέον να υπενθυμίσει προς τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ τη φράση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία είχε ειπωθεί στη δραματική συνεδρίαση όπου ο κ. Αλαβάνος είχε ανακαλέσει την απόφασή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, ότι εάν αμφισβητηθεί το «εταιρικό συμβόλαιο» της παράταξης, «θα πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή».

Στην Κουμουνδούρου, άλλωστε, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει «πολιτικός χρόνος» -καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη το φθινόπωρο- και ως εκ τούτου απαιτούνται άμεσα πολιτικές αποφάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

ΑΓΚΑΘΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΕΞΗ - ΑΛΕΚΟΥ
Η απόσταση, ωστόσο, που χωρίζει τις θέσεις των ρευμάτων μέσα στο κόμμα, αλλά και η δεδομένη πλέον κρίση στις σχέσεις Αλ. Τσίπρα με τον Αλ. Αλαβάνο απομακρύνουν τις θετικές εξελίξεις και την εκτόνωση της κρίσης.

Η πλειονότητα των στελεχών στην Κουμουνδούρου καταλογίζουν στον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ασυνέπεια ως προς τις επιλογές του, τόσο με την πρόσφατη παραίτηση που δεν έγινε ποτέ, αλλά κυρίως με τη στάση απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΝ τον οποίον ο ίδιος πρότεινε.

Πάντως οι εξελίξεις που θα προηγηθούν, αλλά και το συνέδριο του Σεπτεμβρίου που θα ακολουθήσει, θα καθορίσουν κατά πολύ το μέλλον του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, όμως, το συνέδριο φαίνεται ότι δεν αναμένεται να διεξαχθεί κάτω από όρους ενωτικούς.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του επικεφαλής της Ανανεωτικής Πτέρυγας Φ. Κουβέλη. «Αν το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝ μείνει περιχαρακωμένο σε εσωτερικές πλειοψηφίες διαμορφωμένες από το παρελθόν και σε βεβαιότητες που θέλουν να επικυρώσουν τις επιλογές και την πολιτική γραμμή του, που η ίδια η κοινωνία αμφισβήτησε, τότε ο ΣΥΝ και κατ' επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν νέες δοκιμασίες και έντονες αμφισβητήσεις», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας ότι «οι εφησυχασμοί για την ορθότητα της πολιτικής που εξέπεμψε ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπονομεύουν την πορεία τους».
ΠΗΓΗ