Ρεπορτάζ χωρίς φόβο και πάθος, αλλά.... "φωνή βοώντος εν τη ερήμω..."

Γράφει ο Νάσσος Ζαγγογιάννης

Οι εικόνες που αναμεταδίδει το ελικόπτερο του ΣΚΑΙ είναι βιβλικές... η παραφωνία στη ενημέρωση γίνεται ανεπιτυχώς από το εκφωνητή του σταθμού Άρη Πορτοσάλτε.
Αυτός ο ανεκδιήγητος τύπος στρατευμένου δημοσιογράφου είναι εκνευριστικός σε σημείο που να αιτιολογούνται κάποια ανεπίτρεπτα επεισόδια με γιαούρτια.

Η επιλογή του σταθμού να αναθέσει στο συγκεκριμένο εκφωνητή τη παρουσίαση του ραδιοφωνικού ρεπορτάζ και μάλιστα με ζεύξη με τη τηλεόραση του σταθμού έχει εξοργίσει πολλούς και με το δίκιο τους οι άνθρωποι τον σχολιάζουν δυσμενώς.

Μα είναι δυνατόν σε ένα εκφωνητή να επιχαίρεται για τη κακοτυχία κάποιων συνανθρώπων μας οι οποίοι έκτισαν, έστω και παράνομα με την ένοχη ανοχή κάποιων επίορκων κρατικών υπαλλήλων; Άλλο κριτική και άλλο χαιρεκακία. Η απάντηση σε αγανακτισμένο πολίτη του Βαρνάβα: "Μα τι θέλετε τέλος πάντων να έχει η πολιτεία σε κάθε σπίτι από ένα πυροσβέστη;" ή το άλλο που υπαινίσσονταν συνέχεια, τα "περί αυθαιρέτων" κλπ με εξόργισε και εμένα που προσπαθώ να παραμένω αμέτοχος σε Μεγάλο βαθμό, όπως και η εκνευριστική επιμονή του να καλύπτει συνέχεια τη κρατική αναποτελεσματικότητα και αδράνεια.

Αυτό που με εξανάγκασε να κλείσω τον ήχο της τηλεόρασης, ήταν όταν ακροατής του
σταθμού κατήγγειλε "περί σχεδίου επέκτασης του ΥΠΕΧΩΔΕ" φωτογραφίζοντας το κ.Σουφλιά, του οποίου απάντησε: " ότι και στις προηγούμενες κυβερνήσεις τα ίδια γινότανε". Μα είναι δυνατόν να παραμένει σε ένα τέτοιο............
καταγγελτικό κανάλι με περγαμηνές οικολογικής ευαισθησίας; που σαφώς (και για τους δικούς του λόγους) έχει αναδείξει θέματα που πολύ λίγα ΜΜΕ τόλμησαν; (Ασωπός, Λατομεία κλπ).














Η εικόνα που μεταδίδει αυτή την ώρα η τηλεόραση είναι χίλιες λέξεις


Επικοινωνήσαμε με το Νομαρχιακό σύμβουλο του ΠΑΣΟΚ, Ανατολικής Αττικής κ.Πέτρος Κατσίκη, για διευκρινήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα από το παραπάνω ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με τις περιγραφές του, έχουν καεί περιαστικά του Βαρνάβα οκτώ σπίτια και το περίφημο ρέμα της αποτέας (ντράβιζας) προς τη παραλία Βαρνάβα, ένα περίφημο δάσος που άντεξε τους οικοπεδοφάγους και τα μεγαλοσυμφέροντα 300 χρόνια.
Η φωτιά στο Βαρνάβα πλησιάζει επικίνδυνα το χωρίο στα 150 μέτρα.
Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και το μέτωπο κατακαίει γειτονικές περιοχές που φτάνουν στα όρια του Αγ.Στεφάνου.
Γίνονται απεγνωσμένες προσπάθειες να σωθεί και η περίφημη ρεματιά του Βαρνάβα. (Βλέπε σχετικό video): A wonderful ravine at Varnava Attica Greece, need protection against Cambridge's and XYTA Grammatikou.

Αυτό που μας τόνισε επίσης, ο Νομαρχιακός σύμβουλος (Αν.Ατ) Κ. Πέτρος Κατσίκης είναι η πλήρης απουσία της Νομαρχίας. Απόδειξη τούτου είναι ότι μέχρι το μεσημέρι ΔΕΝ είχε συνεδριάσει Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο (ΣΝΟ). Όλες οι ενέργειες έγιναν από κατοίκους των πληγέντων περιοχών. Η έλλειψη συντονισμού της Νομαρχίας, με την αναμενόμενη ΜΗ εύρυθμη συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας, έφερε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα που συνεχίζει να υπάρχει για να αποτελειώσει τα πιθανά σενάρια αποψίλωσης της ευρύτερης περιοχής.

Σε ερώτηση μας για "την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού" ήταν πολύ σαφής:
Πλήρης αποσυντονισμός και λάθος εκτίμηση της κατάστασης. Τα πρώτα εναέρια πυροσβεστικά μέσα έφτασαν στις 07:30 (δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος) με αποτέλεσμα να τους ξεφύγει ο έλεγχος της φωτιάς. Μετά από πολλές οχλήσεις των κατοίκων ήρθαν περισσότερα εναέρια μέσα (μετά τις 10:00) αλλά ήταν πλέον αργά για το έλεγχο της που επεκτάθηκε σε πολλά μέτωπα ανεξέλεγκτη.

Τα επίγεια μέσα ήταν σε χειρότερη κατάσταση από έλλειψη νερού και πυροσβεστικών σωλήνων, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού να ανταπεξέλθει και στην σύγχυση που επικρατούσε λόγω έλλειψης συντονισμού.

Μα είναι δυνατόν να αδρανεί το κράτος; και όμως... όπως πριν δύο χρόνια ο γνωστός μουστακαλής κ. Φούρλας, εκτέθηκε ως πολιτικός συντονιστής, όταν πριν λίγα χρόνια ένστολος, είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των πυρομανών καταπατητών.
Βέβαια αυτά είδε και απόειδε ο άνθρωπος και το έριξε στην αρχαιολογία...

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στη περιοχή, όπως και η συνέχεια με τις επόμενες κρατικές επεμβάσεις στη περιοχή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να δεσμευτούν και ειδικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για άμεση και ΑΝΕΥ άλλης ολιγωρίας ή παρέκκλισης στην επαναφορά του οικοσυστήματος της περιοχής.

Τα όσα λέγονται ή εικάζονται μέλλει να αποδειχθούν από τις αποφάσεις που θα παρθούν.

Τα όποια συμφέροντα θα απαιτήσουν να οικοδομήσουν ή να τους παραχωρήσουν κρατική περιουσία, εκτός της ίδιας της ανασύστασης του δάσους θα είναι ύποπτη και θα δικαιώνει όλους αυτούς που σήμερα φώναζαν με "φωνή βοώντος εν τη ερήμω..."

Νάσος Ζαγγογιάννης