"Σύννεφα πολέμου" στο νότιο Λίβανο - Εξοπλίζεται η Χεζμπολάχ


Ο πόλεμος του 2006 στοίχησε τη ζωή 1.191 Λιβανέζων και 43 Ισραηλινών αμάχων


Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο εντείνονται οι ανησυχίες ότι πρόκειται να ξεσπάσουν νέες εχθροπραξίες. Η διαφορά είναι ότι αυτή την φορά η Χεζμπολάχ είναι καλύτερα εξοπλισμένη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου που επικαλείται πηγές στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Έθνη και στο Λίβανο, η παραστρατιωτική οργάνωση των Σιιτών διαθέτει έως και 40 χιλιάδες ρουκέτες, "μεγάλο αριθμό" αντι-αεροπορικών πυραύλων, ενώ εκπαιδεύει τους μαχητές της στην εκτόξευση πυραύλων εδάφους-εδάφους που μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ και να υπονομεύσουν την κυριαρχία της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στους αιθέρες.

Ο αντιστράτηγος Αλόν Φρίντμαν, υποδιοικητής της .......

Βόρειας Στρατιάς του Ισραήλ, δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι "οι εχθροπραξίες μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή".


Η έντονη στρατιωτική δραστηριότητα της Χεζμπολάχ έχει να κάνει με τον μεγάλο της σύμμαχο: το Ιράν. Εάν το Ισραήλ κάνει πράξη τις απειλές του να επιτεθεί κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Χεζμπολάχ θα ανοίξει δεύτερο μέτωπο κατά του Ισραήλ στα βόρεια σύνορα του.

Τον περασμένο μήνα αποκαλύφθηκε συμπτωματικά ο πολεμικός "πυρετός" που διακατέχει την Χεζμπολάχ όταν έγινε έκρηξη αποθήκη πυρομαχικών στο χωριό Χιρμπέτ Σλιμ, περίπου 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ. Βίντεο του Ισραηλινού στρατού δείχνει τους μαχητές της Χεζμπολάχ να προσπαθούν να απομακρύνουν από την περιοχή όπλα, ρουκέτες και εκρηκτικά.

Δείτε το βίντεο


Ο Αλαίν Λερουά, επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης Unifil, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η έκρηξη ισοδυναμεί με σοβαρή παραβίαση της απόφασης 1701, που επέβαλε την κατάπαυση του πυρός το 2006 και την αποστρατικοποίηση των περιοχών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
http://www.foreignpress-gr.com/