Πληρώνουν με έργα τέχνης


ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το έχουν παρομοιάσει με τα salon του 18ου αιώνα και τις αβάν-γκαρντ βραδιές που φιλοξενούνταν στις καλλιτεχνικές φωλιές του παλιού Παρισιού.

Ο λόγος για το Hotel Marienbad, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στο Βερολίνο, το οποίο εφαρμόζει έναν εκκεντρικό τιμοκατάλογο όταν πρόκειται να φιλοξενήσει στα δωμάτιά του καλλιτέχνες: μία βραδιά στο Marienbad δεν μεταφράζεται σε εκατοντάδες ευρώ αλλά σε ένα έργο τέχνης που να φέρει την υπογραφή του ταλαντούχου επισκέπτη! Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε ζωγράφους, γλύπτες, αλλά και δημιουργούς που ασπάζονται την εννοιολογική τέχνη και συγγραφείς κάθε είδους. Το φάσμα είναι μεγάλο, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι καλλιτέχνες είναι πρόθυμοι να αφήσουν ένα ανεξίτηλο σημάδι στους χώρους του ξενοδοχείου.

Η ιδέα γεννήθηκε στο Kunst-Werke Institut του Βερολίνου, από τη Σουζάν Πφέφερ. Η επιμελήτρια αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Εφόσον το Βερολίνο δεν είναι η μόνιμη κατοικία τους και χρειάζονται ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Βέβαια, έχουμε τόσο μεγάλη λίστα αναμονής, που .......
έχουμε γίνει εξαιρετικά προσεκτικοί στη διαδικασία επιλογής των θαμώνων μας». Γιατί η διανυκτέρευση ενός καλλιτέχνη στο Marienbad προσελκύει και ένα φιλότεχνο κοινό που παρακολουθεί τη δημιουργική διαδικασία στριμωγμένο πάνω στο μίνι μπαρ ή ανάμεσα στα ανοιχτά παραθυρόφυλλα της ντουλάπας – έτσι φαίνεται να διεξήχθη η διανυκτέρευση του Αμερικανού συγγραφέα μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας Μαρκ βον Σλέγκελ, ο οποίος διάβασε κείμενά του ξαπλωμένος στο κρεβάτι του...

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρώτος που συμμετείχε στο πρότζεκτ ήταν ο βραβευμένος με βραβείο Turner, Σκωτσέζος Ντάγκλας Γκόρντον, ο οποίος σχεδίασε την πινακίδα από νέον που στολίζει την πρόσοψη του ξενοδοχείου.

Υστερα ήρθαν οι Χέλγκα και Χάρτμουτ Ράους, επιστάτες στη Σχολή Καλών Τεχνών Staedelschule της Φρανκφούρτης, οι οποίοι άφησαν πίσω τους 400 έργα τέχνης που φέρουν την υπογραφή των φοιτητών και καθηγητών της σχολής. Αυτό το μήνα, αναμένεται η Γερμανίδα Σάρα Ορτμέγιερ, η οποία υπόσχεται ένα αφιέρωμα στον Πύργο του Αϊφελ.
..