«Κομμένο» το Χρηματιστήριο και οι οφσόρ για τους βουλευτές


ΑΛΛΑΓΕΣ στην υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες των βουλευτών, που ωστόσο δεν ανατρέπουν το υφιστάμενο καθεστώς ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών, πρότειναν χθες ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών Αναστάσιος Νεράντζης.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται (με επέκταση και στις συζύγους των βουλευτών) η απαγόρευση συμμετοχής σε οφσόρ εταιρείες αλλά και στο Χρηματιστήριο, ενώ θεσπίζονται αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες. Κόμματα και βουλευτές θα πρέπει να υποβάλουν τις δικές τους προτάσεις για το πόθεν έσχες έως τις 16 Οκτωβρίου, ώστε να γίνει η διαβούλευση με απώτερο στόχο την αλλαγή του νόμου.

Σύμφωνα με τις προτάσεις Σιούφα, κάθε βουλευτής θα υποβάλλει με το που εκλέγεται για πρώτη φορά λεπτομερή δήλωση πόθεν έσχες για την κινητή και την ακίνητη περιουσία του, τους ...........
τίτλους και την πηγή προέλευσής τους, και στη συνέχεια θα υποβάλλει δήλωση μόνον εφόσον έχει υπάρξει μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία του.

Σε περίπτωση που ο βουλευτής «ξεχάσει» να δηλώσει οποιαδήποτε αλλαγή, τότε προτείνεται να θεσπιστούν αυστηρές ποινικές και αστικές κυρώσεις (π.χ. ο παραβάτης να πληρώνει το τετραπλάσιο της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή του ποσού που δεν δήλωσε).