Η σύνοδος της G8:

Στην ατζέντα, η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, ο αγώνας κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και η φτώχεια

Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, ο αγώνας κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και η φτώχεια, είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων στην ατζέντα της 35ης συνόδου κορυφής των Οκτώ, που ξεκινά την Τετάρτη στην ιταλική πόλη Λ΄ Ακουϊλα, η οποία καταστράφηκε από τον Εγκέλαδο τον περασμένο Απρίλιο.

"Η σύνοδος ξεκινά με πολύ καλές προϋποθέσεις" ,κυρίως λόγω της αναθέρμανσης των σχέσεων Ρωσίας - Ηνωμένων Πολιτειών μετά την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Καβαλιέρε διαβεβαίωσε ότι ουδείς κίνδυνος υπάρχει από το ενδεχόμενο νέων σεισμικών δονήσεων καθώς τα κτίρια της στρατιωτικής βάσης, που θα φιλοξενήσει τους 8 ηγέτες και τη σύνοδο, είναι αντισεισμικά.

Σε μια συμβολική κίνηση, ο Μπερλουσκόνι πήρε την πρωτοβουλία να μεταφέρει τις εργασίες του G8 από την Σαρδηνία, που είχε αρχικά προγραμματιστεί, στην Λ΄ Ακουϊλα -την πόλη που ισοπεδώθηκε από τον ισχυρό σεισμό της 6ης Απριλίου προκαλώντας τον θάνατο 299 ανθρώπων.

Η Ιαπωνία που μετέχει στη σύνοδο, ανακοίνωσε μάλιστα τη ........
διάθεση βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμόπληκτους της περιοχής.

Οι μετέχοντες στη σύνοδο του G8 πάντως, θα απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή σε περίπτωση που υπάρξει σεισμός μεγαλύτερος των 4 Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ,η σύνοδος θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή των ηγετών της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας , της Ινδίας, του Μεξικού, της Αυστραλίας, της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας.

Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί επίσης οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης.
ΣΚΑΙ